Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Facebook weer niet eerlijk: medewerkers lezen WhatsApp-berichten

Verrassend: Facebook lijkt weer eens gelogen te hebben over je privacy. Dit keer is het misgegaan met WhatsApp. Het bedrijf is niet helemaal eerlijk geweest over wie jouw chats kan lezen, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform ProPublica.

De reputatie van Facebook is wat privacy betreft niet al te best. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Facebook en WhatsApp

Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld bekendgemaakt dat gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van ruim 5,4 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers zijn gelekt.

Helaas is WhatsApp sinds 2014 ook eigendom van Facebook. Het bedrijf liet de chat-app aanvankelijk netjes los van het grote sociale netwerk opereren, maar sinds een paar jaar wordt WhatsApp steeds verder geïntegreerd met Facebook.

CEO Mark Zuckerberg stelde eerder al het Amerikaanse Senaat gerust. Hij benadrukte dat WhatsApp gebruikt maakt van end-to-end encryptie, waardoor de berichten van consumenten compleet privé en veilig zijn. Mensen van buitenaf kunnen er volgens de miljardair niet bij.

WhatsApp komt met nieuwe instelling die je zeker wil gebruiken

Facebook leest chats

Helaas blijkt nu dat de vork iets anders in de steel zit, zoals vaak geldt als Facebook zijn straatje schoonveegt. Journalistiek onderzoeksplatform ProPublica laat in een uitgebreid artikel nu namelijk zien dat je berichten niet zo privé zijn als we dachten.

Zij schrijven namelijk dat Facebook ruim duizend contentmoderators in dienst heeft, die berichten van WhatsApp-gebruikers kunnen lezen. ProPublica windt er geen doekjes om en concludeert dat de uitspraken van Zuckerberg simpelweg niet kloppen.

De belofte dat ‘niemand mee kan lezen met chats’ is simpelweg een leugen, zo blijkt uit het artikel, dat je hier in zijn geheel kunt lezen.

Alleen na rapporteren

De duizend moderators lezen niet zomaar chats. Als jij binnen WhatsApp een gebruiker of een groep rapporteert, krijg je de melding dat de meest recente berichten uit de chat in kwestie worden doorgestuurd naar WhatsApp, het bedrijf dus.

De ander(en), die jij rapporteert, weten dan van niks en krijgen geen soortgelijke melding. Dat WhatsApp ter controle gerapporteerde chats in kan zien, stond al in de privacyvoorwaarden van de chat-app.

Hoewel niet iedereen zich daar bewust van is, is dat niet wereldschokkend nieuws. Uit het artikel van ProPublica blijkt echter dat de moderators om precies te zijn de vijf meest recente berichten kunnen inzien, inclusief eventuele video’s of foto’s die verstuurd zijn, een aantal dat door Facebook is bevestigd.

WhatsApp als een pro: deze 7 tips en tricks zijn onmisbaar

Strookt niet met beloftes

Op zich is dat ook niet eens per se een ramp. Alleen strookt het totaal niet met wat WhatsApp zowel in de app beloofd als wat Zuckerberg eerder heeft gezegd.

WhatsApp-berichten zijn zo veilig, beweerde hij, dat niemand anders – zelfs het bedrijf niet – een woord uit je chats kan lezen.”We zien niets van de inhoud in WhatsApp.”

WhatsApp meldt zelfs het volgende in de app voordat je een gesprek start: “Niemand buiten deze chat, zelfs WhatsApp niet, kan de berichten lezen of beluisteren.”

ProPublica is er duidelijk over: “Those assurances are not true.” Het klopt nog steeds dat willekeurige buitenstaanders als het goed is niet bij je gesprekken kunnen komen, maar de belofte dat Facebook geen chats leest klopt simpelweg niet.

Schandalig

Sure, ze doen het enkel als jij een gesprek rapporteert, maar dan moeten ze wel transparant zijn over die praktijken. Dat er na alle eerdere schandalen een platform als ProPublica voor nodig is om dit aan het licht te brengen, is… schandalig.

PP

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.