Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Denis Villeneuve gaat Dune: Part Two volledig anders aanpakken

Er is een opvolger aangekondigd van Dune, de door Denis Villeneuve geregisseerde sciencefictionfilm die nu in de bioscoop draait. Dat wordt dus meer Timothée Chalamet en Zendaya, en vooral meer actie. De regisseur gaat het over een andere boeg gooien.

Dune staat in elke top 5 beste SciFi-boeken ooit, maar lang stond het verhaal van Frank Herbert bekend als onverfilmbaar. Verschillende regisseurs, waaronder David Lynch, brandden hun vingers eraan. Maar Denis Villeneuve heeft de smaak goed te pakken, al is hij zelf misschien nog wel het meest kritisch op zijn film.

In het eerste deel, dat nu in de bioscoop draait, maak je kennis met Paul Atreides (Timothée Chalamet). Hij is de erfgenaam van het Huis Atreides en staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten. De nieuwe bestemming is Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als Dune (Duin in het Nederlands). Arrakis is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ (‘de specie’ in het Nederlands) wordt genoemd. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het universum.

En dan is er die briljante cast. Om maar een paar namen te noemen: Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Javier Bardem, Dave Bautista, Jason Momoa en zo kunnen we nog even doorgaan. Het grootste gedeelte uit de cast zal terugkeren in deel 2.

Denis Villeneuve gaat het anders doen in Dune 2

We gaan geen spoilers delen, maar het plotselinge einde frustreerde nogal wat mensen in de bioscoop. Goed nieuws voor ze, want in 2023 krijgen ze al meer. En voor het tweede deel gaat Denis Villeneuve gaat het over een andere boeg gooien.

Ook voor deze ervaren regisseur, bekend van onder meer Blade Runner 2049, was Dune een grote gok. En ondanks een goede box office en positieve eerste recensies was Denis Villeneuve zelf vooral erg kritisch op zijn film.

Meer actie én Zendaya

De zelfkritiek begon al bij de première, die Denis Villeneuve zelf belachelijk maakte. Maar de regisseur erkent ook dat de film op sommige punten niet echt loskwam. Hij heeft zijn fans dan ook beloofd dat er in Dune 2 “meer actie komt en minder gepraat wordt”.

dune 2, opvolger, zendaya, denis villeneuve, part two, timothee chamalet
Zendaya als Chani (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Daarnaast vinden veel fans de rol van Zendaya als Chani te beperkt in het eerste deel. Ook dit gaat de regisseur naar verluidt anders doen in Dune 2. Van deze franchise zijn we gelukkig nog niet af.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.