Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Nederlandse Ferrari-occasions zijn stiekem Toyota’s

Een Ferrari is voor veel autoliefhebbers een droom, maar deze droom is niet altijd betaalbaar. Onderhoudskosten, belastingen en de nieuwprijs van zo’n raspaard uit Maranello vallen vaak niet mee. Maar er zijn ook namaak-Ferrari’s die een stuk betaalbaarder zijn. Zo staan er momenteel twee ‘Toyota-Ferrari’s’ in ons land te koop.

Heiligschennis, zullen liefhebbers denken, al is het toch opvallend hoe goed sommige namaakexemplaren lijken op het echte werk.

Een Toyota MR2 Ferrari (replica)

Zo staat er in Nederland een Ferrari F430 Spider replica te koop die qua exterieur erg veel op de Italiaan lijkt. De diffuser, het uitlaatsysteem en zelfs de complete neus verhullen zijn Japanse aard op sublieme wijze.

nederlandse ferrari, toyota
(Afbeelding: AutoTrack)

Toch komt het interieur niet eens in de buurt van een Italiaan en verwijst alleen het steigerende paard op het stuurwiel naar Ferrari. Geen mooie bekleding of een startknop op het stuur, maar harde kunststoffen zoals we die kennen uit de betaalbare Toyota MR2.

Geen Italiaans temperament

Achter de nagemaakte stoelen vind je ook geen brullende 4.3 liter V8, maar een motor met niet eens de helft van dat slagvolume. Er wordt 140 pk naar de achterwielen gestuurd, die voortkomen uit een viercilinder motor, met een slagvolume van 1.8 liter.

nederlandse ferrari, toyota, schijn bedriegt
(Afbeelding: AutoTrack)

Voor het rijdende bedrog vraagt de aanbieder 21.950 euro. Koop je een Toyota MR2 met eveneens ongeveer 60.000 kilometer ervaring – zonder bodykit – dan ben je ongeveer 5.000 tot 6.000 minder kwijt. Daarbij is zo’n leuke Japanse roadster niets om je voor te schamen. Integendeel: de MR2 is een echte ‘rijdersauto’.

Leuk feitje: in Frankrijk heet de Toyota geen MR2, maar MR Roadster. De reden hiervoor is dat ‘MR2’ veel lijkt op het Franse scheldwoord ‘merde’.

Meer replica Ferrari’s in Nederland

Waar je minder schaamteloos in gezien kan worden, is deze Ferrari F430 replica met een net iets te korte wielbasis. Ook deze vervalsing is in de basis een Toyota MR2, al heeft dit exemplaar 200cc meer slagvolume.

nederlandse ferrari, toyota, 3
(Afbeelding: Nederland Mobiel)

De bodykit is niet voorzien van Ferrari-logo’s, maar enkel met gele plaatjes op de plekken waar normaliter het steigerende paard zou moeten zitten. Ook het interieur van de Toyota is allesbehalve Italiaans. Aan het nagemaakte inlaattraject en de remschijven maken wij liever geen woorden vuil.

Deze replica is op het moment de goedkoopste auto die je kunt kopen al je wil dat je buren denken dat je een Ferrari hebt. De verkoper vraagt net geen 20.000 euro voor de MR2.

Voor hetzelfde geld heb je een echte Maserati

Voor dat geld tik je ook een echte Italiaanse Maserati 3200 GT met een V8 op de kop. Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed met ‘de bloedsnelle redder van het merk’ en vertelt jou alles over de echte Italiaan die elektronische onderdelen deelt met de Ferrari Maranello.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.