Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Michael Keaton over zijn nieuwe serie Dopesick: ‘Stond perplex’

De nieuwe serie Dopesick, over de criminele farmaceutische wereld, is wel even het kijken waard. Michael Keaton (Batman, Jackie Brown, The Founder) speelt de hoofdrol en zegt dat hij perplex stond na het lezen van script.

Sinds hij een aan cocaïne verslingerde makelaar speelde in de film Clean and Sober uit 1988 is er volgens Michael Keaton een hoop veranderd in hoe we over verslaving denken. Toch leerde hij nog een hoop van zijn rol in Dopesick, zegt hij.

Michael Keaton over de nieuwe serie Dopesick

“Waar ik vooral perplex van stond, was hoe makkelijk de opiatenepidemie in Amerika in gang is gezet”, aldus Michael Keaton tegen ANP, die in Dopesick een dokter speelt die wordt benaderd door de farmaceutische lobby. De miniserie laat zien hoe medicijnfabrikant Purdue Pharma in de jaren 90 artsen een misleidende boodschap geeft over ‘wondermiddel’ OxyContin, een zware pijnstiller die niet verslavend zou zijn.

Dopesick, vanaf vandaag in Nederland te zien op Fox (en al even op Disney+), laat zien hoe dat niet waar bleek en de valse beloftes al snel voor een explosieve groei in opiatenverslaving in Amerika zorgde. Michael Keaton: “Ik wist er wel iets van, maar toen ik het script las dacht ik: gaan we hier niet iets te kort door de bocht? Het kan toch niet zo simpel voor ze zijn geweest? Maar dan doe je de research en realiseer je je dat we niks overdrijven. Het is echt misselijkmakend hoe makkelijk dit is gegaan.”

Witteboordencriminelen

De acteur is blij dat hij met de serie de spotlight kan richten op wat hij de witteboordencriminelen van de opiatencrisis noemt. “Hier in Amerika hebben we lang de ‘war on drugs’ gehad, waarbij we dan vooral keken naar de dealer op de hoek van de straat. Maar in de laatste jaren is zo duidelijk geworden dat de schade die dit soort bedrijven hebben veroorzaakt zoveel malen groter is.”

Een miniserie als Dopesick leent zich het beste voor het vertellen van dit soort verhalen, vindt Michael Keaton. “Ik heb eerder in mijn carrière nooit veel televisie gedaan, maar series zijn in de afgelopen tien jaar zo goed geworden. Materie als waar we het in Dopesick over hebben is heel lastig uit de doeken te doen in twee uren film. In acht uren televisie doe je deze personages en dit verhaal veel meer eer aan.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.