Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 28 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Ultieme asobak of perfecte occasion? Dit is de betaalbare Dodge RAM

Een compensatiebak, zo wordt de Dodge RAM geregeld omschreven door mensen die er zelf geen hebben. Zou de sneer stiekem voortkomen uit jaloezie? Zo ja, dan hebben we goed nieuws. Als occasion is de enorme pick-up bereikbaarder dan je wellicht denkt. Maar moet je deze enorme pick-up ook echt willen hebben?

Online kwamen we dit exemplaar tegen. De Dodge RAM staat te koop in Garderen. Laten we beginnen met de positieve punten. Zo kun je genieten van een heuse achtcilinder onder de kap. De 4.7-liter V8 is gekoppeld aan een vijftraps automaat en levert 243 pk en ruim 400 Nm aan koppel. Voor veel autofanaten staat een bolide met V8 op de bucketlist. Ben jij ook zo iemand? Dan is dit je kans, dit model kost je een relatief bescheiden 13 mille.

Dodge RAM-occasion als zwaargewicht

Daarnaast wil de aanbieder maar al te graag benadrukken dat de occasion heel veilig is. Nu worden Amerikaanse auto’s niet per se geroemd om hun veiligheid, maar in een pick-up van zo’n 2.500 kilo hoef je je in Nederland niet druk te maken. Waarschijnlijk voel je het niets eens als je over een Volkswagen Up heen rijdt.

Dodge RAM pick-up occasion tweedehands auto
(Afbeelding: AutoTrack / Auto Garderen)

Het vermogen van de forse V8 is bescheiden te noemen. Maar goed, dat zijn we gewend van Amerikanen. Veel (oudere) Amerikaanse auto’s produceren namelijk verrassend weinig vermogen voor de grootte van het motorblok. Vandaag de dag kom je 200 pk per liter aan motorinhoud geregeld tegen. 243 pk uit 4,7 liter is dan niet heel spectaculair. Aan de andere kant is een monsterlijk vermogen natuurlijk geen vereiste voor een werkpaard zoals deze Dodge RAM.

Het grote nadeel van deze pick-up

Helaas kleeft er wel een aantal minpunten aan de occasion. Zo verbruikt-ie elke zes kilometer een liter brandstof en komt de occasion al uit 2003. Een oudje dus. Erger nog, er staat al 262.000 kilometer op de klok, zo meent de adverteerder. Hoewel dat al niet weinig is, gaat het hier in werkelijkheid hoogstwaarschijnlijk om mijlen, wat neerkomt op 421.000 kilometer. Slik! Misschien toch maar laten staan. Wil je toch een occasion met V8? Kijk dan eens naar deze poor man’s Aston Martin’.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.