Martin de Coninck
Martin de Coninck Eten & Drinken 29 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

De beste whisky’s van 2021, met een paar leuke verrassingen

Benieuwd naar de beste whisky’s van 2021? De resultaten van de toonaangevende International Whisky Competition geven het antwoord.

De juryleden reisden naar het idyllische bergdorpje Estes Park in Colorado. Hier werden de smaakpillen flink op de proef gesteld met bijzondere whisky’s uit alle windstreken.

Beste whisky’s van 2021

Grote winnaar van de dag was Schotland. De complete top 3 bestaat uit Schotse whisky’s. Niet geheel verrassend, want Schotland heeft whisky immers uitgevonden. Of was het toch Ierland? Ze claimen het in elk geval allebei. Goed, wie het ook was, onderstaande lijst geeft mooi weer welke whisky’s het best zijn beoordeeld. Op nummer 4 en 5 staan leuke verrassingen. Het gaat hier trouwens om de algemene categorie ‘beste whisky’s 2021′. Er waren namelijk nog tientallen andere categorieën waarin prijzen werden uitgedeeld, zoals bijvoorbeeld ‘Best Cask Strength Scotch’.

1. Ardberg Uigeadail – 95.9 punten (Islay, Schotland)

beste whisky's van 2021, ardberg uigeadail

Schotland is ruim vertegenwoordigd in de lijst met prijswinnaars en ook de absolute nummer 1 komt uit land of the brave. Uigeadail spreken we uit als ‘Oog-a-dal’ en is samengesteld uit verschillende vaten. Al jarenlang een van de meest geliefde whisky’s voor fijnproevers die houden van de zoete tonen van ex-sherryvaten. Vol en rond van smaak met een complexe structuur.

2. Glenmorangie Vintage 1997 – 95.1 punten (Highland, Schotland)

Glenmorangie Vintage 1997, beste whisky's van 2021

Op nummer 2 vinden we een oudje. De Vintage 1997 van Glenmorangie is al 23 jaar oud en is eerst gerijpt op bourbon-vaten, alvorens de tweede rijping in rode wijnvaten van Château Montrose plaatsvond. Als kers op de taart werd hier na 23 jaar nog een malt aan toegevoegd, gerijpt op Oloroso sherry-vaten, plus een gerijpte bourbon. Het eindresultaat is non chill filtered en uitgebracht in een beperkte oplage van 10.100 flessen.

3. Dewar’s Double Double 32 Year Old – 95 punten (Schotland)

Dewar's Double Double 32 Year Old, beste whisky 2021

Deze prachtige whisky heeft tot dusver alleen nog de tong gestreeld van enkele professionele proevers. Met het speciale double double aging process worden verschillende malt whisky’s na rijping teruggebracht naar een eikenhouten vat. Datzelfde gebeurt met de graanwhisky’s. Dan volgt de extra stap in het rijpingsproces; de twee whiskysoorten worden met elkaar vermengd en belanden in een eikenhouten vat voor een tweede dubbele rijping. Vandaar de prachtige aanduiding double double.

4. Kavalan Artist Series: Paul Chiang Peated Malt Single Cask Strength Single Malt Whisky – 94.6 Pts (Taiwan)

Kavalan Artist Series- Paul Chiang Peated Malt Single Cask Strength Single Malt Whisky

Bij whisky denk je misschien niet direct aan Taiwan, al timmert het land sinds 2005 serieus aan de weg. Het onafhankelijke staatje in de Oost-Chinese zee bezet de verdienstelijke vierde plek in de lijst met beste whisky’s van 2021. Met een zachte, gouden amberkleur en tonen van zonnebloemboter, honing, dadels, soja en Duitse chocoladetaart is deze robuuste, hartige single malt er een die op zijn eigen trommel marcheert.

5. King Car 40th Anniversary Selected Wine Cask Matured Single Malt Whisky – 94 Pts (Taiwan)

King Car 40th Anniversary Selected Wine Cask Matured Single Malt Whisky

Ook op nummer 5 vinden we een whisky uit Taiwan. Toch knap gezien het feit dat er nog geen 20 jaar serieus wordt gebrouwen. De King Car is donker van kleur en bevat nootachtige aroma’s van sesam, hints van olijven en donkere chocolade en biedt een complexe, middellange afdronk met toetsen van karamel en rijpe perzik.

Nog veel meer goede whisky

De overige tien whisky’s die de lijst met beste whisky’s van 2021 compleet maken, vind je hier hier. Net als de winnaars in de andere categorieën.

Helaas vinden we geen Nederlandse whisky’s op deze lijst. Toch benieuwd naar een whisky van eigen bodem? Check dan deze top 3 Nederlandse whisky’s voor minder dan 50 euro.

Special Releases serie: 8 prachtige Schotse whisky’s voor de liefhebber

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.