Jana Witteman
Jana Witteman Reizen 26 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit kost de best geteste reisverzekering van Nederland

De zomervakantie is aangebroken. Mocht je binnenkort je biezen pakken om te vertrekken naar een vakantiebestemming, dan is het wellicht verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Gelukkig heeft De Consumentenbond het nodige voorwerk gedaan: de ANWB reisverzekering komt als beste uit de test. Maar wat kost dat?

Van de inboedel- en zorgverzekering, tot de reisverzekering: alle verzekeringspremies bij elkaar opgeteld vormen een behoorlijke kostenpost. Als je dan toch voor de verzekering betaalt, dan is het wel zo fijn dat je weet dat je goed verzekerd bent.

Verschillende reisverzekeringen

Voordat we het concrete kostenplaatje kunnen schetsen, is het goed om te weten dat je keuzemogelijkheden hebt omtrent de reisverzekering. Je kunt namelijk kiezen tussen een kortlopende reisverzekering, of een doorlopende reisverzekering.

5 manieren waarop je geld verspilt zonder dat je het doorhebt

Je raadt het al: de kortlopende reisverzekering sluit je alleen af voor de periode dat je daadwerkelijk op reis bent. De doorlopende reisverzekering zorgt het hele jaar door voor vakantiedekking. Handig voor wie jaarlijks meerdere keren op vakantie gaat, of voor wie af en toe spontaan de koffers pakt.

In zijn algemeenheid wordt er gezegd dat een doorlopende reisverzekering loont voor gezinnen die minimaal drie weken per jaar of vakantie gaan. Voor singles komt daar volgens De Consumentenbond een week bij. Twijfel je nog over welke verzekering het beste bij jou past? Gebruik dan de keuzehulp.

ANWB reisverzekering als best getest

Klaar om een reisverzekering af te sluiten? De ANWB Compleet doorlopende reisverzekering is volgens De Consumentenbond de beste optie. Unigarant Uitgebreid heeft qua voorwaarden hetzelfde testresultaat, maar deze verzekering is duurder. Niet de beste keuze dus, als je liever niet teveel betaalt.

De ANWB Compleet doorlopende reisverzekering komt als beste uit de bus op basis van zowel premie, als voorwaarden. Maar wat kost dat?

De (aanvullende) dekking

De exacte prijs hangt af van verschillende factoren. Wil jij bijvoorbeeld hobby- en sportartikelen tot 3.500 euro per item laten verzekeren, in plaats van het standaardbedrag van 1.100 euro per item? Dan stijgt je premie.

Ga jij drie weken op vakantie? Dan kost een kortlopende reisverzekering – zonder aanvullende dekking – bij de ANWB 20,61 euro voor één volwassene. De doorlopende reisverzekering kost 17,65 euro per jaar voor leden. Voor niet-leden is de premie minimaal 18,59 euro op jaarbasis. Kinderen tot 4 jaar mee op reis? Die zijn gratis meeverzekerd.

De kosten van je reisverzekering

Voor die kleine 19 euro per jaar ben je verzekerd voor “hulpverlening, onvoorziene uitgaven, calamiteiten en aansprakelijkheid voor schade aan je vakantieverblijf”, meldt de ANWB. Wil je je ook aanvullend laten verzekeren voor medische kosten, bagage en reisongevallen? Dan kom je met de doorlopende reisverzekering uit op een jaarlijkse premie van 48,49 euro, plus eenmalige poliskosten van 8,80 euro, een totaalbedrag van 57,29 euro.

Met dezelfde aanvullende dekkingen en dezelfde reisperiode, betaal je voor een kortlopende verzekering een premie van 53,84 euro, plus 4,30 euro eenmalige poliskosten. Een totaalbedrag van 58,14 euro.

In dit voorbeeld zijn de kortlopende en doorlopende ANWB reisverzekeringen dus bijna even duur. Het belangrijke verschil? Voor iedere kortlopende reisverzekering die je afsluit, betaal je de poliskosten opnieuw, terwijl je de poliskosten in de doorlopende verzekering één keer betaalt. Ga je jaarlijks vaker dan de genoemde drie weken op vakantie? Of staan deze drie weken vakantie ieder jaar op de planning? Dan is het voordelig om te kiezen voor een doorlopende verzekering.

De goedkoopste reisverzekering

Ben je niet direct op zoek een hele uitgebreide reisverzekering, maar meer interesse in een budget optie? Daarvoor hebben we de reisvergelijker van Independer gebruik, waarmee 23 aanbieders worden vergeleken. We gaan uit van een alleenstaande vakantieganger, met een doorlopende reisverzekering mét aanvullende dekking voor medische kosten. In de tabel hieronder vind je de top-1o goedkoopste aanbieders.

Positie Verzekeraar Jaarlijkse premie
1. FBTO 20,20 euro
2. Allianz Direct (Basis) 23,67 euro
3. Nationale Nederlanden 29,71 euro
4. OHRA 30,12 euro
5. Unigarant 32,14 euro
6. Centraal Beheer 33,96 euro
7. AON 34,99 euro
8. Univé 35,04 euro
9. A.S.R. 38,99 euro
10. Allianz Direct (Comfort) 39,21 euro

Zo weinig contant geld wordt vergoed door je inboedelverzekering

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.