Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Nu op Disney+: Loki verslaat WandaVision op Rotten Tomatoes

WandaVision hintte er al naar en Marvel-fans wachten er al jaren op: Loki gaat vandaag van start met een duik in het multiverse. De eerste reviews zijn binnen, met een topscore op Rotten Tomatoes als resultaat.

Loki verkent de duizelingwekkende gevolgen van tijdreizen, alternatieve werkelijkheden en alle chaos die ermee gepaard komt.

Loki: nu op Disney+

Gelukkig is de de Time Variance Authority, een belangrijke organisatie die ervoor zorgt dat alle tijdlijnen netjes blijven kloppen. Iets waar Loki, de God of Mischief, ze niet geheel vrijwillig mee gaat helpen.

De eerste aflevering van de gloednieuwe Disney+ Original is nu te streamen. Eerder deze week kwamen de eerste reacties van critici al voorbij op Twitter. Ze waren vrijwel unaniem positief.

Nu de Marvel-serie ook echt van start is gegaan, zijn echter ook volledige recensies van de show op het internet verschenen. Het labeltje ‘beste Marvel-serie tot nu toe’ lijkt nog steeds van toepassing.

Eerste reviews op Rotten Tomatoes

De Disney+ Original scoort op het moment van schrijven namelijk een dijk van een score op Rotten Tomatoes. Na 59 professionele reviews staat de teller op 96 procent. Dat percentage staat voor het deel van de recensies dat positief is. Het is dus geen 9.6, zoals je die op school kon krijgen. Nee, 96 procent van de recensenten is positief over Loki.

Onder het publiek weet de show een perfecte score van 100 procent binnen te harken.

WandaVision en Winter Soldier verslagen

Ter vergelijking: WandaVision behaalde na 181 recensies van journalisten een score van 91 procent, maar bleef bij het publiek steken op 81 procent.

The Falcon and The Winter Soldier moest het bij de critici doen met een score van 89 procent, en behaalde bij het grote publiek slechts een score van 72 procent.

Een belangrijke kanttekening: critici hebben in het geval van Loki slechts de eerste twee afleveringen kunnen recenseren. Als Marvel Studios het qua verhaal of wat dan ook later in de serie alsnog verpest, dan kunnen de scores nog dalen.

‘Verbluffende serie’

“In een andere tijdlijn zou Loki een uitstekende Christopher Nolan-film hebben opgeleverd. Maar in de tijdlijn die jij en ik delen, is het een spannende en oprecht geïnspireerde toevoeging aan de Marvel-verhalen,” aldus filmcriticus Nick Allen.

Ook Mikel Zorrilla van het Spaanse Espinof is razend enthousiast: “Een verbluffende serie die Wandavision en The Falcon and the Winter Soldier ver achter zich laat.”

Loki durft de grenzen van het MCU uit te breiden voorbij wat bekend is om ons een kijkje te geven in de kosmische basis,” concludeert Jeffrey Zhang van Strange Harbors. Cryptisch, maar intrigerend. Filmrecensent Peter Gray is ook zeer enthousiast: “Nog een bewijs dat wanneer Marvel buiten de beoogde lijntjes kleurt, ze hun eigen canvas creëren, dat net zo aantrekkelijk en oneindig veel interessanter is.”

Fascinerend vooruitzicht

Verne Gay van Newsday benadrukt de glorieuze toekomstpotentie van de franchise: “Loki is eigenlijk gewoon een karakterstudie van een bijzonder complex en – zoals Loki-fans zullen beamen – leuk personage. Bovendien is er een tweede seizoen besteld, dus het potentieel voor ‘variant’-tijdlijnen en do-0vers vermenigvuldigt zich.”

Dat is misschien wel het tofste vooruitzicht voor Marvel-fans. De schrijvers achter Loki hoeven zich niet krampachtig vast te houden aan de plannen voor het MCU. Alternatieve en veranderde tijdlijnen bieden immers alle ruimte voor creatieve uitstapjes.

Loki is nu te streamen op Disney+. In dit artikel zetten we zeven zaken op een rijtje die je moet weten voor je aan de Marvel-serie begint:

Loki-recap: 7 dingen die je moet weten voor je aan de Marvel-serie begint

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.