Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 9 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Mark Zuckerberg bevestigt drie langverwachte WhatsApp-features

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft eindelijk bevestigd dat WhatsApp in de komende maanden meerdere apparaten gaat ondersteunen. Ja, ook als je smartphone leeg is.

Als je net zoals praktisch elke Nederlander de hele dag door gebruik maakt van WhatsApp, dan loop je al snel tegen een aantal irritaties en beperkingen aan.

WhatsApp: vastgeketend aan je telefoon

Dan hebben we het met name over de flexibiliteit van Facebook’s chatdienst. Waar je Messenger overal en nergens kunt gebruiken, blijft WhatsApp vastgeketend aan je smartphone.

WhatsAppen op je tablet? Kansloos, obscure en onhandige workarounds daargelaten. Sinds een paar jaar kun je de chat-app wel in je browser gebruiken en op je computer, maar dan blijft het bij een interface die de hele tijd verbinding moet hebben met je telefoon.

Elke gebruiker van WhatsApp Web herkent de ergernis: je bent net een uitgebreid bericht aan het tikken, en opeens is de dienst de verbinding kwijt met je smartphone. Hartstikke irritant.

Koppeling met Messenger en Instagram

Facebook belooft echter al sinds vorig jaar beterschap. Het bedrijf is de basis van WhatsApp aan het veranderen, waardoor de chat-app aangesloten kan worden op je Instagram-DM’s en Messenger. Ook is de chat-app daardoor niet meer afhankelijk van je telefoon.

Dat is al jaren de wens van gebruikers en techjournalisten speculeerden ook al jaren over een dergelijke stap. Het is de nummer één meest gewenste nieuwe feature voor WhatsApp.

Multi-device support

En die gaat er komen ook. WhatsApp heeft namelijk bevestigd dat de ondersteuning voor meerdere apparaten in de komende maanden in publieke bèta gaat. Dat houdt in dat consumenten die zich aangemeld hebben voor de bèta-versie van de chat-app er dan al mee aan de slag kunnen.

Ondertussen kan Facebook zo de feature uitgebreid testen en verbeteren. Het idee is simpel: je kunt WhatsApp in de toekomst op maximaal vier verschillende apparaten gebruiken, ook als je telefoon uit staat.

Zuckerberg beschrijft grote stap

Dat hebben Mark Zuckerberg en WhatsApp-hoofd Will Cathcart tegenover WABetaInfo bevestigd. Over een eventuele iPad-app willen de twee nog niks kwijt, maar Cathcart heeft wel bevestigd dat WhatsApp op je iPad gebruiken mogelijk zal zijn door de aankomende multi-device support.

Belangrijk detail: zonder dat je telefoon de hele tijd aan hoeft te staan dus. Zuckerberg zegt dat het moeilijk was om deze techniek toe te passen vanwege end-to-end encryptie. “Het is een uitdaging om al jouw berichten en content goed te synchroniseren wanneer de accu van je telefoon leeg is. We hebben dat probleem nu opgelost en kijken er naar uit om het uit te rollen.”

WhatsApp langverwachte feature
Deze journalist kon lekker chatten met de miljardair (Afbeelding: WABetaINfo)

View Once

Naast ondersteuning voor meerdere apparaten, bevestigde Zuckerberg ook dat WhatsApp een nieuwe feature genaamd ‘View Once’ krijgt, waarmee gebruikers berichten kunnen versturen die verdwijnen nadat ze zijn bekeken, zoals je kent van Snapchat. De service breidt ook de functie voor verdwijnende berichten uit, waarmee berichten momenteel na een bepaalde tijd kunnen worden verwijderd.

Dat blijft nog even toekomstmuziek, maar volgens de Facebook-CEO kun je de ondersteuning voor meerdere apparaten ergens in de komende twee maanden verwachten. Eindelijk! Check hier het hele interview.

WhatsApp als een pro: deze 7 tips en tricks zijn onmisbaar

WABetaInfo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.