Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Twentse whisky is het nieuwe Nederlandse vloeibare goud

De Nederlandse distilleerderij Sculte komt met de derde botteling van zijn Peated Whisky. De flessen worden in beperkte oplage van ongeveer 400 stuks verkocht.

De whisky-makers uit het Twentse Ootmarsum zijn inmiddels een begrip geworden onder liefhebbers. De flessen verkopen iedere keer in no-time uit en worden door investeerders voor meer geld verkocht op de tweedehands markt.

Twentse distilleerderij bekroond met goud

Ditmaal kun je de derde botteling van de Sculte Twentse Peated Whisky kopen. Naast dat het leuk is om een Nederlandse fles te hebben en het wellicht een goede investering is, zijn recensies van liefhebbers die een fles van het merk openden goed.

Sculte Peated Whisky, nederlandse
(Afbeelding: Sculte)

Sculte behaalde immers met hun whisky’s al meerdere medailles. Zo is de vorige botteling van de Peated Whisky bekroond met ‘dubbel goud’ tijdens de Francisco World Spirits Competition in 2021. De derde botteling – die je binnenkort kan kopen – haalde een maand geleden tijdens diezelfde competitie een gouden plak.

Het vloeibare goud heeft zijn eigen smaak, doordat het gerijpt is op vaten van eikenhout uit de Twentse bossen. ‘Peated’ betekent dat het om een rokerige whisky gaat. Hoewel de term ‘rokerig’ wellicht wat kan afschrikken onder beginnende liefhebbers, is de drank volgens de distilleerderij goed in balans en wordt de rokerigheid ‘getemd’ door tonen van drop en het Twentse eikenhout.

De Nederlandse whisky is duurder geworden

De verkoop van de Nederlandse whisky start op 31 mei om 17.00 uur. Naar verwachting verkopen de flessen weer snel uit. De verkoopprijs is omhoog gegaan ten opzichte van de vorige editie. De tweede botteling droeg een prijskaartje van 195 euro.

Sculte Peated Whisky, nederlandse
(Afbeelding: Sculte)

“Doordat de prijzen wereldwijd onder druk staan, ontkomen we er niet aan onze prijs te verhogen”, laat Sculte weten. Voor een exemplaar betaal je 255 euro. Sculte levert de fles in een houten verpakking met echtheidscertificaat. Hierop staat jouw naam genoteerd.

Investeren in whisky of wijn: wat is een betere belegging?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.