Sjors Dulk
Sjors Dulk Gezondheid 7 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 dingen moet je absoluut niet doen als je wil afvallen

Afvallen is iets dat veel mannen het liefst zo snel mogelijk voor elkaar willen krijgen. Helaas is dit echt niet de oplossing voor een gezond lichaam. Wij zetten de grootste onzin over afvallen voor je op een rij.

1. Vet is slecht voor je

Absoluut onwaar. Het is natuurlijk niet handig om als je wil afvallen een hele kaasplank met een bordje friet ernaast weg te knauwen, maar sommige vitaminen en mineralen zitten alleen in vetten. Het mijden van vet is dus geen goed idee. Let alleen wel op de hoeveelheid verzadigde- en transvetten die je tot je neemt, deze zijn wel erg slecht voor je.

2. Na 8 uur in de avond komen snacks harder aan en word ik dikker

Onzin. Het tijdstip waarop je eet, heeft geen invloed op de opname van calorieën, vetten of andere stoffen. De verleiding om s’avonds meer te eten dan eigenlijk nodig is, kan wel groter zijn. In de avond zijn de meeste mensen namelijk logischerwijs vaker moe dan overdag. Als je moe bent zijn verleidingen moeilijker te weerstaan, zo blijkt uit onderzoek.

3. Door minder koolhydraten te eten, val ik direct veel af

Helaas is dit niet helemaal waar. Uiteindelijk gaat afvallen erom dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Minder koolhydraten eten is zeker een goede optie als je wat kilo’s kwijt wil, maar als je als tegenhanger dan wel een shitload aan calorierijke producten (kaas, sauzen, cola, bier etc.) eet of drinkt, schiet je nog weinig op. Deze snacks kun je overigens altijd prima hebben.

4. Het maakt veel uit hoe vaak ik per dag eet

Nee, ook dit is onzin. Zoals hierboven al beschreven, gaat afvallen voornamelijk over de inname van minder calorieën in combinatie met genoeg beweging. Of je nu zes of drie keer per dag eet, het zijn de calorieën die tellen. Als je drie keer ongezonde maaltijden eet, is dit dus slechter dan dat je zes keer per dag grotendeels gaat voor gezonde maaltijden.

5. Light producten zijn altijd beter

Dit is een simpele truc van fabrikanten waar helaas veel mensen voor vallen. In een light product zit minder vet, maar dit wordt meestal vervangen door andere dikmakers, zoals suikers. Hierdoor kan een light product nog steeds veel calorieën bevatten, wat er dus voor kan zorgen dat je alsnog aankomt. Let wel: dit geldt voornamelijk voor zuivelproducten. Een glas cola zero (0 kcal) kan prima op z’n tijd, maar is ook zeker niet ideaal.

6. Smoothies en verse vruchtensappen helpen om af te vallen

Nope. Misschien is dit verhaal al bij veel mannen bekend, maar vruchtensappen, vers of niet, zijn enorme suiker- en caloriebommen. Natuurlijk zitten er ook veel vitamines in je versgeperste jus, maar direct een hele fles achteroverslaan is geen goed idee wanneer je gewicht wil verliezen.

7. Als ik veel sport val ik automatisch af

Onjuist. Ooit gehoord van de 80-20-regel? Je kunt sporten wat je wil, maar als je daarnaast twee keer per dag bij de McDonalds eet zal je geen grammetje kwijtraken. Tachtig procent van het afvalproces heeft namelijk te maken met je voeding en twintig procent is gedekt door sporten. Natuurlijk versnelt sporten het afvallen wel als je een gezond eetpatroon aanneemt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.