Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De beste oorlogsfilm van 2020 staat tijdelijk gratis op NPO Start

Topnieuws voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm: De Oost is tijdelijk geheel gratis te streamen op NPO Start.

Als je trek hebt in een oorlogsfilm, dan open je waarschijnlijk meteen de app van Netflix, Disney+ of HBO Max. Of je koopt een ticket en brengt een bezoekje aan je lokale bioscoop. Soms kan het echter goedkoper, dankzij een app die al op je televisie of telefoon staat.

Cadeautje: De Oost op NPO Start

Dan hebben we het over NPO Start. Ja, de gratis dienst waar iedereen in Nederland gebruik van kan maken. Regelmatig vind je daar tussen alle televisieprogramma’s en de drie publieke zenders ook speelfilms. Bioscoopfilms.

Ze staan er vaak maar zeer tijdelijk op, dus je moet snel toeslaan als het om een film gaat die je nog wil zien. Ook dit keer is het zeker de moeite waard om NPO Start eens op te starten. Daar vind je nu namelijk De Oost, een dijk van een oorlogsfilm van Nederlandse makelij.

De Oost kwam in 2020 uit en was destijds zowel in de bioscopen als op Amazon Prime te zien. Regisseur Jim Taihuttu neemt je mee naar Indonesië, en tackelt een uiterst actueel en schrijnend onderwerp: de politionele acties in dat land na de Tweede Wereldoorlog.

Het is 1946, en een Nederlandse soldaat genaamd Johan wordt samen met honderdduizend anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Wanneer zijn medesoldaten steeds meedogenlozer te werk gaan begint de lijn tussen goed en kwaad al snel te vervagen.

Oorlogsfilm met internationale ambities

De film was in Nederland een groot succes, en kreeg zelfs een release in de Verenigde Staten. Ook de internationale pers was enthousiast over de oorlogsfilm: “Taihuttu’s magnifieke film dwingt ons bijna om de confrontatie met ons donkerste zelf aan te gaan,” aldus filmrecensent Alex Saveliev.

Op Rotten Tomatoes scoort De Oost een verdienstelijke maar niet geweldige score van 73 procent. Op IMDb moet de oorlogsfilm het doen met een 6.9. Wanneer je puur op de Nederlandse pers focust, dan ontstaat er een fraaier plaatje: De Volkskrant gaf de film bijvoorbeeld maar liefst vier sterren.

Controverse

Toch was het niet enkel een zegetocht voor de makers. Al vanaf het begin was De Oost omgeven door controverse, met name vanuit de Federatie Indische Nederlanders. Zij maakten zich direct al zorgen over het beeld dat de film neer zou zetten van de oorlog. Daarover lees je meer in dit artikel.

Afijn, je kunt nu dus zelf een oordeel gaan vellen, geheel gratis, dankzij NPO Start. Zorg echter dat je er snel bij bent: op het moment van schrijven is de oorlogsfilm nog maar één dag beschikbaar op de streamingdienst. En ach, anders kun je altijd nog voor 2,99 euro een abonnnementje nemen op Prime Video. Daar is de film namelijk ook nog steeds te streamen.

Ook hebben we een lijstje voor je klaar staan met de beste oorlogsfilms van Netflix, Disney+ én HBO Max. Bovendien komt er deze maand nog een verrassende oorlogsfilm uit, maar verwacht er niet te veel van…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.