Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Belasting & Toeslagen 25 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De moeilijkste termen uit de Belastingaangifte 2023 uitgelegd

Wie de Belastingaangifte 2023 invult, komt een heleboel ingewikkelde termen tegen. In dit artikel leggen we de moeilijkste begrippen en afkortingen uit in jip-en-janneketaal, van Anw. tot Wlz.

Uit een onderzoek van Radar blijkt dat 62% van de mensen die de Belastingaangifte 2023 invullen, op een zeker punt vastloopt. Dit komt vooral door alle termen en afkortingen die onze ambtenaren in het rond strooien.

Moeilijke termen uit de Belastingaangifte 2023 uitgelegd

Manners zet de moeilijkste termen op een rij en legt uit welke rol ze spelen in de Belastingaangifte 2023. Zo is de kans dat je geld laat liggen weer een stukje kleiner.

1. Anw

Anw staat voor algemene nabestaandenwet en bestaat uit een uitkering waarvan je hoopt dat je hem nooit hoeft te ontvangen. Je krijgt hem namelijk als je partner is overleden en als jullie samen een kind hebben dat nog geen 18 jaar is. De Anw is één van de drie volksverzekeringen waarvoor je verplicht premie betaalt, naast de AOW en de Wlz. De premie voor de Anw wordt automatisch ingehouden op je loon en bedraagt 0,1% van je inkomen.

2. AOW

De AOW is een meer bekende volksverzekering. Hij bestaat uit een uitkering die je krijgt als je de leeftijd van 67 jaar hebt bereikt. Vanaf dat moment tot de dag dat je sterft, ontvang je 70% van het minimumloon om je in jezelf mee in leven te houden. In 2024 gaat dit om 1.448,58 euro. Hiervoor draag je tot de gezegende dag waarop je de pensioenleeftijd bereikt maandelijks 17,9% van je loon af.

3. Belastingboxen

Er zijn drie belastingboxen in Nederland. De eerste box is voor veel mensen het belangrijkste. Deze bestaat hoofdzakelijk uit het geld dat je verdient door te werken. Dit wordt aangevuld met enkele bedragen die alleen gelden voor woningbezitters, zoals het eigenwoningforfait (daar komen we zo op). Opgeteld rolt hier een bedrag uit dat bepaalt in welke belastingschijf je valt. 

Box twee is het inkomen uit ‘aanmerkelijk belang’. Dit betekent dat je een eigen bedrijf hebt of minimaal 5% van de aandelen van een onderneming bezit. Hier moet je eveneens belasting over betalen. Dit geldt ook voor je spaargeld of andere aandelen. Deze vormen box 3, de laatste box.  

4. Belastingschijven

Mensen die in box 1 op een bedrag uitkomen dat hoger is dan 75.518 euro, moeten meer belasting betalen dan mensen die hieronder blijven. Dit komt doordat er twee belastingschijven bestaan. Tot een inkomen van 75.518 euro bevind je je in de ‘goedkope’ belastingschijf, waardoor je 36,97% belasting betaalt. Van elke euro die je meer dan dat verdient, verdwijnt bijna 50 cent (namelijk 49,5%) de schatkist van de regering in. 

5. Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat wordt opgeteld bij je inkomen uit box 1. Je berekent het eigenwoningforfait door de WOZ-waarde van je huis op 1 januari 2022 te vermenigvuldigen met 0,0035. Welke WOZ-waarde aan jouw huis is toegekend, kun je vinden door je adres op te zoeken op WOZ-Waardeloket

6. Middeling

Als je over een periode van drie jaar wisselende jaarinkomens hebt gehad, kun je in aanmerking komen voor de middelingsregeling. In dit geval betaal je geen belasting over je inkomen uit het laatste jaar (dat relatief hoog is), maar over het gemiddelde van drie jaarinkomens (dat lager ligt). Hiermee kun je een hoop geld terugkrijgen. De middelingsregeling is in 2023 gesneuveld, maar dit jaar kun je er voor het laatst van gebruik maken. Meer informatie vind je op deze pagina van de Belastingdienst.

7. Wlz

De Wlz is de laatste van de drie volksverzekeringen, waarvoor je verplicht een deel van je loon als premie betaalt. Wlz staat voor wet langdurige zorg en de premie bedraagt 9,65% van je loon. Hiervan worden de kosten betaald van mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben, zoals gehandicapten of mensen met vergevorderde dementie.  

Meer hulp nodig bij de Belastingaangifte 2023?

Rondom de jaarlijkse periode van de belastingaangifte geeft Manners tips waardoor je hem zo gunstig mogelijk invult. Zo leggen we uit hoe je gebruik maakt van aftrekposten, hoe je zo veel mogelijk geld kan verdienen met het terugvragen van zorgkosten en welke mogelijkheden er liggen voor fiscale partners.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.