Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 4 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De absurde m2-prijs per Nederlandse stad om een huis te huren

Kopen was al duur, huren wordt ook een soort van betaalbaar. Althans, in de grootste steden dan wel gemeentes van Nederland. Een overzicht van de huurprijs per vierkante meter.

De huizenmarkt blijft oververhit en dat geldt niet alleen voor kopers, maar ook voor huurders. En de prijs van een huurwoning stijgt, zo blijkt op basis van de gemiddelde verhuurprijs per vierkante meter. Dit betaal je voor een kale huurwoning per vierkante meter, in de grootste gemeenten van Nederland.

Wil jij je horizon verbreden en droom je van een woning in Parijs of Budapest? Dit zijn de goedkoopste en duurste steden van Europa voor een koopwoning.

De prijs per vierkante van een huurwoning

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een kale huurwoning in Nederland lag eind vorig jaar op een bedrag van 15,51 euro, blijkt uit onderzoek van De Koninklijke Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). De cijfers zijn gebaseerd op transacties van kale huurwoningen. Voor een gestoffeerde huurwoning betaal je gemiddeld 19,69 per vierkante meter en voor een gemeubileerde huurwoning betaal je gemiddeld 24,62 per vierkante meter.

In dit onderzoek is onderscheid gemaakt tussen verhuurde woonhuizen en verhuurde appartementen. De vierkante meterprijs voor een verhuurd appartement lag vorig jaar op een gemiddeld bedrag van 16,64 euro. Dat bedrag was een jaar eerder 4 procent lager. De gemiddelde prijs per vierkante meter verhuurd woonhuis lag vorig jaar op 12,31 euro. Dat bedrag lag een jaar eerder nog 10 procent lager, vermeldt het rapport dat vorige week werd gepubliceerd.

Huurprijzen per gemeente

In de gemeente Haarlem en Arnhem stegen de prijzen van huurwoningen het hardst. Daar ging de prijs van kale huurwoningen in 2023 met 12 procent omhoog. De gemiddelde verhuurprijs per vierkante meter komt in deze gemeenten uit op een bedrag van 20 euro.

Ondanks de grote prijsstijgingen komen de prijzen in deze twee gemeenten nog niet uit boven die van de duurste gemeente: Amsterdam. Daar ligt de gemiddelde verhuurprijs per vierkante meter op een bedrag van 22,78 euro. In Almere is de prijs van een kale huurwoning het laagst, met een bedrag van 11,78 euro per vierkante meter.

GemeenteHuurprijs per m2 (kale huur)
Amsterdam22,78 euro
Rotterdam16,37 euro
Utrecht16,91 euro
Den Haag16,91 euro
Eindhoven14,84 euro
Groningen14,67 euro
Almere11,78 euro
Den Bosch14,99 euro
Amersfoort14,05 euro
Bron: NVM, Huurprijs kale huurwoningen per m2, eind 2023.

Droom jij van een leven in Scandinavië? Dit huis in Zweden met bar, sauna én recreatiemeer kost 175.000 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.