Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 4 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Legendarische film is nu een Netflix-serie, maar niet met Damon

Ripley staat op Netflix. Dit is de serieverfilming van het boek The Talented Mr. Ripley, vooral bekend geworden door de verfilming met Matt Damon in 1999. Nu is er een nieuwe cast en alles is zwart-wit.

Heel even terug naar 1999. Toen kwam de film The Talented Mr. Ripley uit. Naast Matt Damon als het titelpersonage speelden onder anderen Gwyneth Paltrow (die naast acteren nu ook andere bijzondere dingen doet), Jude Law, Cate Blanchett en Philip Seymour Hoffman mee. Aardige cast, zeggen we met gevoel voor understatement.

De legendarische film werd een commercieel succes met een box office van 128 miljoen dollar. Critici waren lovend. Niet voor niets werd The Talented Mr. Ripley genomineerd voor vijf Oscars.

Nieuwe serie Ripley nu op Netflix

Dat is nogal een erfenis waar Netflix mee te dealen had tijdens de productie van Ripley, de serie vanaf nu op Netflix is te streamen. De eerste rigoureuze stap: alles in zwart-wit. “De editie van het boek dat op mijn bureau lag, had een zwart-wit foto op de omslag”, verklaarde regisseur en schrijver Steven Zaillian in gesprek met Variety. “Terwijl ik aan het schrijven was, hield ik dat beeld in mijn gedachten. Zwart-wit past bij dit verhaal, en het is cinematografisch prachtig.”

In de Netflix-serie geen Matt Damon als Tom Ripley. Die schoenen worden gevuld door Andrew Scott, die je wellicht kent van Spectre (2015), 1917 (2019) en All of Us Strangers (2023). En de rol van Jude Law, Dickie Greenleaf, wordt nu gespeeld door Johnny Flynn. Hij speelde eerder David Bowie in Stardust.

Johnny Flynn in ripley als dickie greanleef netflix serie
Johnny Flynn als Dickie Greenleaf, in de film uit 1999 gespeeld door Jude Law (Afbeelding: Netflix)

Nog even kort het plot, ter opheldering. In het New York van de jaren 60 wordt Tom Ripley ingehuurd door een rijke man om zijn eigenzinnige zoon ervan te overtuigen terug te keren uit Italië. Maar zijn kennismaking met het ontspannen leven van Dickie Greenleaf in het buitenland is de eerste stap in een complex leven van bedrog, fraude en moord. Bereid je voor op een heerlijke Netflix-serie in het zwart-wit.

Matt Damon

Ga toch liever voor 90’s nostalgie met Matt Damon? Net als de nieuwe serie is nu ook The Talented Mr. Ripley te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.