Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Dacia Spring met afstand de goedkoopste elektrische auto

Elektrische rijden mag dan wel de toekomst zijn, goedkoop is het zeker niet. Gelukkig gaat Dacia daar nu wat aan doen. Het Roemeense automerk heeft de prijzen van haar nieuwe elektrische auto, de Dacia Spring, bekend gemaakt.

En wat blijkt? De Dacia Spring is met afstand de goedkoopste elektrische auto van Nederland. Die titel was tot heden in handen van Renault. Als je een elektrische auto zocht voor weinig geld, dan was hun Twingo Z.E. de beste keuze. Nu dus niet meer.

Echt een stuk goedkoper

Het scheelt niet een paar honderd euro, maar bijna drie duizend euro. De Twingo kost nu 20.690 en de Dacia spring wordt voor 17.890 in ons land geleverd. En dat is nog zonder subsidie. In Nederland kun je tot 4.000 euro terugkrijgen als je een elektrische auto koopt. Helaas is het momenteel wel een beetje lastig om deze te bemachtigen.

Dacia, Spring, Elektrische, Auto, EV
(Afbeelding Dacia)

Voor dat geld kun je geen baanbrekende prestaties verwachten, maar dat hoeft ook niet voor iedereen. Voor woon- werkverkeer is de Dacia Spring uitermate geschikt. De elektrische auto heeft namelijk een accupakket van 26,8 kWh waarmee je 230 kilometer kan rijden. Aan de snellader is de accu binnen 50 minuten weer op 80%. Volladen aan een 7,4 kW-(thuis)lader duurt zo’n 4,5 uur.

Dacia Spring: niet baanbrekend, wel goedkoop

Hoewel het laden dus op een acceptabel tempo gaat, is de nul-naar-honderd-sprint erg traag voor een EV. De Dacia Spring gaat met z’n 45-pk motor van nul naar honderd in 19,1 seconden. Niet ver na die 19 tellen stopt hij al met versnellen. De elektrische auto heeft namelijk een topsnelheid van 125 kilometer per uur. Vind je dat te snel of heb je laadstress? Dan is er nog een Eco-modus waarmee het vermogen teruggebracht wordt tot 31 pk en je niet harder kan dan 100 kilometer per uur.

Dacia, Spring, Elektrische, Auto, EV
(Afbeelding Dacia)

Hoewel de goedkoopste elektrische auto misschien niet spannend is om te rijden is het model standaard niet helemaal kaal. De instapper heeft namelijk al airco en een radio met bluetooth. Voor parkeersensoren, multimediasysteem en achteruitrijcamera moet je bijbetalen.

Dacia bespaart niet op veiligheid

Hoewel de Dacia Spring goedkoop is, zit het met de veiligheid wel goed. Met zes airbags, ESP, ABS en een automatisch noodremsysteem is het misschien niet de aller veiligste auto, maar heeft het wel flink wat features voor een EV van 18 mille. Wil je toch iets meer opties, dan is Dacia ook niet duur met hun uitrustings-pakketten.

Deze spotgoedkope elektrische auto gaat Europa veroveren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.