Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Kleding 19 mrt 2021
Leestijd: 7 minuten

De Manners maatoverhemden-test: 4 (online)winkels voor ieder budget

Ondanks dat het overhemd al eeuwig lijkt te bestaan en de laatste vijftig jaar nauwelijks veranderd is, ontbreekt het maar zelden in de garderobe van de stijlvolle man. Toch zijn er ook trends bij overhemden en daarnaast is het goed om af en toe stil te staan bij het kiezen van het juiste overhemd. Manners testte vier verschillende maatoverhemden-winkels en vergeleek het aanmeetproces en het eindproduct.

Voor mannen die er graag verzorgd en goedgekleed bijlopen, zijn er eindeloos veel mogelijke manieren om een overhemd te kiezen. Confectieshirts van grote winkelketens kunnen soms prima passen in je outfit, maar zijn vaak suboptimaal. Een belangrijk nadeel aan confectie, is dat de maatvoering bij veel mannen niet perfect is, waardoor je er toch minder mooi uitziet. Daarnaast zijn veel goedkopere overhemden gemaakt van minder duurzame materialen, waardoor de shirts minder lekker dragen, meer transpireren, sneller lelijk worden en dus minder lang meegaan en minder mooi vallen.

Investeer in goede maatoverhemden

Het begint al bij de kwaliteit van het katoen, de manier waarop het groeit en behandeld wordt en het hele proces van vervaardiging van het hemd. Massaproductie is doorgaans veel slechter voor het milieu. Als je een maatoverhemd uitzoekt dat met aandacht wordt aangemeten, met liefde wordt gemaakt en van hoge kwaliteit is, heeft dat op korte termijn weliswaar meer impact op je portemonnee, maar op lange termijn bespaart het kapitalen (price per wear). Goedkope overhemden worden sneller oud en dus eerder weggegooid, wat zonde is van de materialen en het milieu.

Dat mooie maatoverhemd waar je stiekem een beetje verliefd op bent, behandel je toch net even met wat meer aandacht dan – met alle respect – je dertien-in-een-dozijn-shirt wat je bij de Makro in je kar geknald hebt. En omdat het veel langer mee gaat, bespaar je toch ook weer geld. Bij een maatoverhemd kun je alle kleine details naar je zin maken en heb je een uniek overhemd dat niemand anders heeft. Daarnaast weten we allemaal dat je uitstraling met sprongen vooruit gaat als je mooie kleding draagt, wat er weer toe bijdraagt dat je zekerder overkomt en eerder succes zult hebben, privé en zakelijk. Niet alles is in geld uit te drukken, maar do the math.

De grote Manners maatoverhemden-test
Met liefde gemaakt vs massaproductie (Afbeelding: New Tailor)

Ok, genoeg redenen om een maatoverhemd te kopen, maar waar moet ik dan zijn? En wat koop ik? Waarom liggen de prijzen zo ver uit elkaar, wat zegt dat? En welke stof moet ik dan hebben? Om meteen maar bij de laatste vraag te beginnen: daar zijn boeken vol over geschreven en dit artikel zou veel te lang worden als ik dat zou beantwoorden. Veel kwaliteitswinkels geven zelf hun eigen uitleg hierover en kunnen je zelfs tal van stalen en voorbeelden opsturen. Mijn advies: verdiep je er in, doe je huiswerk en probeer verschillende stoffen uit. En laat je adviseren door de winkels. Hieronder de testresultaten, op volgorde van prijs (oplopend).

ShirtbyHand

De eerste winkel die we uitprobeerden, was ShirtbyHand. Je kunt een meetafspraak maken, of je kunt hun algoritme gebruiken om tot de maatvoering te komen. Ik probeerde het tweede, omdat ik benieuwd was tot welk resultaat dat zou leiden. Het bepalen van de maat kostte weinig tijd en gaf vertrouwen. Vervolgens kun je kiezen uit stoffen en kleuren. Ik koos een stof die er erg comfortabel uitzag en die zowel casual als wat formeler gedragen kan worden. Vervolgens personaliseer je het overhemd via een duidelijk en overzichtelijk proces. Het overhemd was snel in huis en zat uitstekend. Zeer tevreden en knap resultaat met zo weinig klantcontactmomenten. Ze bieden bovendien elke klant 100% tevredenheid, en dus gratis een nieuw overhemd als er iets niet naar wens is.

Prijs: €69 – €99

De grote Manners maatoverhemden-test
Personaliseer je overhemd via een overzichtelijk proces (Afbeelding: shirtbyhand.com)

Tailor Store

Deze winkel biedt maar liefst vier verschillende manieren om je maten op te meten. Mijn interesse was direct gewekt door de 3D-scanningtool. Ik probeerde het uit, downloadde de app, scande mezelf makkelijk en snel in en kreeg vervolgens een 3D-render van mijn lichaam te zien op mijn laptop. Geweldig! Daarna was het kiezen van een overhemd kinderspel. Het personaliseren was ook erg eenvoudig en plezierig.

Ik maakte gebruik van de mogelijkheid om een tegenstofje te kiezen voor in de kraag en kon aan het eind van het bestelproces een zakdoek uitkiezen (ik koos dezelfde stof als in mijn kraag) voor in mijn jasje. Toen het overhemd in productie ging, kreeg ik een foto gemaild van de kleermaker die bezig was met mijn overhemd, hetgeen de persoonlijke ervaring nog meer verhoogde. Het shirt was binnen enkele weken in huis en zag er mooi uit, paste goed en zat lekker. Mocht het niet goed zitten: ze garanderen dat je dan gratis een nieuw overhemd krijgt.

Prijs: €59 – €119

De grote Manners maatoverhemden-test
Goed opmeten is belangrijk (Afbeelding: New Tailor)

Bivolino

Ook deze winkel biedt verschillende manieren om je maat op te nemen. Mocht je nog geen klant zijn, dan kun je bijvoorbeeld ook een bestaand overhemd dat goed zit, opmeten en die maten doorgeven. Als je eenmaal klant bent, gaat alles nog sneller, want dat zitten je maten in je profiel in de database.

Bij Bivolino werken vakmensen die je indien nodig op de achtergrond begeleiden om zeker te zijn dat je tevreden zult zijn. Er is veel te kiezen in het configuratieproces om ook hier tot een uniek overhemd te komen dat perfect gepersonaliseerd is voor jou. Het shirt lag binnen enkele weken op de mat en zit geweldig. De stof is van hoge kwaliteit en comfortabel. Leuk detail: ik kreeg er een gratis mondkapje bij van dezelfde stof.

Prijs: €69 – €189

De grote Manners maatoverhemden-test
Het bestelproces (Afbeelding: Bivolino)

New Tailor

Het gaat hier om een nieuwe tailor die al decennia maatoverhemden maakt met een grote schare vaste klanten in met name Amsterdam en Utrecht. New Tailor heeft een ander bestelproces, zeker voor nieuwe klanten. Het opnemen van de maten doen ze het liefst persoonlijk. Hiervoor kom je naar een van de mooie winkels, ga je in gesprek, bekijk je de stoffen en krijg je advies.

In deze tijden van winkelbeperkingen heeft New Tailor ook een videoconsult in het leven geroepen, dus ook vanuit huis kun je je intake doen. En dat gaat ook met precisie. Het duurt bij New Tailor langer voor je besteld hebt en ook langer voor je je overhemd in huis hebt en de gemiddelde prijs ligt hoger dan bij de eerste drie shops in deze test.

De grote Manners maatoverhemden-test
Vakmanschap en bewuste keuzes (Afbeelding: New Tailor)

Ik vroeg Roel Wolbrink, de oprichter van New Tailor naar de beweegredenen achter zijn aanpak. “Alles wat we hier doen is bewust en persoonlijk. We willen het liefst iedere klant even spreken en zien, ook bestaande klanten af en toe, want je lichaam kan toch ook veranderen. Een maatoverhemd van New Tailor is niet goedkoop, maar we garanderen dat je topkwaliteit hebt die helemaal bij je past. Ook in maatoverhemden zit beweging, zo zien we dat de stijl het afgelopen jaar wat losser is begonnen te worden. Waarom? We komen uit een tijd dat we allemaal truien en lounge-kleding hebben gedragen terwijl we thuiswerkten. We willen niet meer terug in het keurslijf van extreem strakzittende businesskleding en zoeken ook voor formele kleding meer comfort.”

Maatoverhemden van de hoogste kwaliteit

Waarom zijn jullie duurder? Wolbrink: “Dat zit hem in aandacht. In alle facetten, van het opmeten en uitzoeken, de productie van de materialen en het hemd zelf tot aan het dragen ervan. Onze klanten willen kwaliteit die ambachtelijk gemaakt is, die langer mee gaat en zelf is samen te stellen. Ze betalen daar ook voor en voelen zich er lekker in. Als je een mooi en bewust uitgekozen hemd draagt, zie je dat er aan af, straal je dat uit en loop je vanzelf al wat rechterop.” Ik was benieuwd of het eindresultaat recht zou doen aan zijn woorden en eerlijk is eerlijk, ik moet hem gelijk geven: alles is zeer goed verzorgd, het overhemd is geweldig mooi en zit ook super.

Prijs: €139 – €369

De grote Manners maatoverhemden-test
Je voelt je beter met een maatoverhemd (Afbeelding: New Tailor)

Conclusie maatoverhemden-test

Mijn advies: ga voor een maatoverhemd! Er bestaan heus mooie confectie-overhemden, maar persoonlijk draag ik alleen nog maar maatoverhemden, al was het maar omdat die perfect passen. Bovendien: een bewust uitgekozen en ambachtelijk gemaakt hemd levert je een extra goed gevoel op.

Er valt veel te kiezen en je zult bij alle vier bovenstaande winkels blij worden van het eindproduct. Alle vier leverden ze een mooi, goedzittend overhemd af. Welk merk het best bij jou past, hangt af van de eisen die je stelt qua details, materialen, afwerking, persoonlijke aandacht en hoeveel je uit wil geven. Ben je veeleisend? Ga dan niet voor het allergoedkoopste maar verwen jezelf.

Als we dan eindelijk met zijn allen uit de lockdown kruipen, hoop ik op een renaissance met veel feesten en mensen in hun mooiste kleren!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.