Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 25 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Hier is het vuurwerk van de toekomst, biologisch afbreekbaar en wel

Het ambivalente gedrag rond vuurwerk zal iedereen wel een beetje herkennen. Aan de ene kant wil je spektakel, maar tegelijkertijd weet je dat het niet bepaald zinvol is in de strijd voor een beter milieu. Gelukkig zijn er mensen als Daan Roosegaarde, die mee, en vooral vooruit denken.

Hoe kunnen we op een duurzame manier vieren? Kunstenaar Daan Roosegaarde raakte geïnspireerd door het magische licht van vuurvliegjes en de wens om de traditie van vuurwerk te moderniseren. Het resultaat is SPARK Bilbao, een poëtische voorstelling van duizenden, biologisch afbreekbare licht sparks die organisch door de lucht zweven, ontworpen door Studio Roosegaarde. De Wellbeing Summit in Bilbao-Biscay, Spanje, is de eerste ter wereld die dit innovatieve design voor duurzaam vieren toont, vlak voor het Chinese Nieuwjaar.

Een duurzaam alternatief voor vuurwerk

SPARK Bilbao is een alternatief voor traditionele en vervuilende vieringen zoals vuurwerk, ballonnen, drones en confetti. De première van SPARK Bilbao kan vanaf nu bekeken worden op de website van Daan Roosegaarde. Door een combinatie van design en technologie worden duizenden licht sparks van biologisch afbreekbare materialen geluidloos bewogen door de steeds veranderende wind.

daan roosegaarde, duurzaam vuurwerk, alternatief
(Afbeelding: Studio Roosegaarde)

SPARK is geïnspireerd op vuurvliegjes, zwermen vogels en de sterrenhemel. In het centrale park van Bilbao brengt deze circa 50 x 30 x 50 meter grote wolk van SPARK de bezoekers tot verwondering en reflectie over de verbondenheid met zichzelf, elkaar en de natuur. SPARK is van 1 tot en met 3 juni 2022 in Bilbao-Biscay te zien.

Daan Roosegaarde zet angst om in nieuwsgierigheid

Kunstenaar Daan Roosegaarde is gemotiveerd om onze angstgevoelens voor de toekomst om te zetten in nieuwsgierigheid door het ontwerpen van realistische alternatieven. SPARK Bilbao nodigt iedereen uit om deel uit te maken van een milieuvriendelijke toekomst. Met SPARK wordt de onderlinge verbondenheid tussen mens en natuur gevierd, en kunnen tradities op een nieuwe manier in stand worden gehouden.

duurzaam vuurwerk, daan roosegaarde, spark bilbao
(Afbeelding: Studio Roosegaarde)

Daarnaast is deze vorm van vuurwerk een duurzaam alternatief voor evenementen die reflectie en feestelijkheid willen bevorderen, zoals de Olympische Spelen, the Fourth of July, oudejaarsavond of andere gemeenschappelijke vieringen. Tijdens de groeiende samenwerking tussen Studio Roosegaarde, Draiflessen Collection en de Wellbeing Summit ontwikkelde de kunstenaar dit baanbrekende en betoverende landschapskunstwerk.

“Voor veel mensen voelt de huidige situatie beperkend, en het traditionele vuurwerk wordt steeds meer verboden. SPARK Bilbao is een plek van verwondering en een nieuw duurzaam alternatief om samen te vieren”, aldus Daan Roosegaarde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.