Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 2 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Klimaattop COP26: privéjets, cruiseschepen en meer bizarre feiten

De klimaattop COP26 is begonnen en die wordt het best samengevat door klimaatactiviste Greta Thunberg. “De wereldleiders en superrijken doen alsof”, zegt ze in deze video. En dan heeft ze het nog niet eens over de vierhonderd privéjets die zijn ingevlogen en de cruiseschepen die zijn ingevaren.

Er wordt tijdens de klimaattop meer CO2 uitgestoten dan 1.300 Nederlanders in een heel jaar doen. Dat moet anders kunnen, zou je zeggen.

Absurde feiten rond klimaattop COP26 in Glasgow

De klimaattop in Glasgow duurt tot 12 november, maar COP26 is eigenlijk bij voorbaat al mislukt. Er worden klimaatdoelen opgesteld, die niet worden nagekomen, en ‘s werelds grootste vervuiler Xi Jinping is niet van de partij. Hoe dan ook wordt de conferentie gezien als de belangrijkste klimaattop sinds 2015. Lees hier wat er op het spel staat. De intenties zullen vast goed zijn, maar gezien het verleden en de onderstaande feiten is het niet verrassend dat Nederlanders geen vertrouwen hebben in de top.

1. Vierhonderd privéjets

Een van de boodschappen tijdens de klimaattop in Glasgow is ‘minder vliegen‘ en ‘minder vlees eten’. Maar dat weerhield bepaalde wereldleiders en superrijken er niet van om met hun eigen vliegtuig te komen. De Telegraaf meldt dat er vierhonderd privéjets zijn ingevlogen voor COP26. Onder hen onder anderen Jeff Bezos, de prins van Monaco, koninklijke families, en ‘duurzame’ CEO’s. Je vraagt je af wat al deze lui hier überhaupt moeten.

2. Cruiseschepen

Om een beeld te schetsen: er zijn 120 wereldleiders en 30.000 gedelegeerden bijeen tijdens de klimaattop COP26. Maar waar moeten al die lui slapen? Het antwoord lijkt regelrecht uit een South Park-aflevering te komen. Er zijn cruiseschepen ingevaren om iedereen te kunnen laten overnachten. Het symbool voor zinloze vervuiling. Lees hier hoe vervuilend deze schepen, waarop mensen zich wekenlang volstouwen met eten om af en toe ergens aan wal wat foto’s te nemen, daadwerkelijk zijn.

3. De grootste vervuilers ontbreken

Als je dan toch alle wereldleiders laat invliegen, zorg dan dat de bazen van ‘s werelds meest vervuilende landen aanwezig zijn. De grote afwezigen zijn Xi Jinping en Vladimir Poetin. China is met met meer dan 10.065 miljoen ton CO2-uitstoot het meest vervuilende land op aarde. Rusland staat op plek 4 met meer dan met 1.711 miljoen ton CO2-uitstoot. Wel komt Xi Jinping met een verklaring op de website van de COP26. China wil vanaf 2060 klimaatneutraal zijn.

4. Sleepy Joe

De nummer 2 op de lijst met meest vervuilende landen ter wereld is Amerika. En in tegenstelling tot Xi Jinping en Vladimir Poetin is Joe Biden wel van de partij tijdens de klimaattop in Glasgow. Maar daar heeft dan weer niemand wat aan. Sleepy Joe deed zijn naam eer aan en kon zijn ogen niet open houden.

5. Meer CO2-uitstoot dan 1.300 Nederlanders in een jaar

Nog even over de vliegtuigen en privéjets. Het luchtverkeer rond Glasgow was afgelopen zondag zo druk, dat sommige vliegtuigen naar het nabijgelegen Prestwick moesten vliegen om te parkeren. Sommige vliegtuigen landden ook in Edinburgh, voordat ze vermoedelijk over land verder reisden.

Volgens verschillende Britse media stoten de privéjets rond de COP26-klimaattop in Glasgow gezamenlijk 13.000 ton koolstofdioxide uit. Alleen dit staat al gelijk aan de hoeveelheid CO2 die 1.300 Nederlanders in een heel jaar uitstoten.

Natuurlijk gebeuren er ook wel goede dingen tijdens de klimaattop. Zo is de eerste toezegging al een feit: er wordt gestopt met ontbossing vanaf 2030. Milieuorganisaties noemen dit overigens een loze belofte uit het sprookjesbos.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.