Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 9 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Crypto Talks – Raoul (34): ‘Missers zijn nodig voor een goed inzicht’

Manners Magazine gaat maandelijks in gesprek met een Nederlander die in crypto investeert of heeft geïnvesteerd. Hoe denken ze over Bitcoin? In welke munten investeren ze momenteel? Wat zijn hun strategieën? Wat hadden ze willen weten voordat ze begonnen? En wat is hun grootste winnaar of juist misser geweest?

Deze maand: de 34-jarige Raoul (34), die niet gelooft in quick wins maar in een langetermijnvisie.

Crypto Talks: in gesprek met Raoul (34)

Raoul investeert momenteel onder andere in Ethereum en Solana. Tien vragen aan deze belegger, waar jij hopelijk iets aan hebt.

Waarom ben je met crypto begonnen?

“Ik ben een jaar of twee geleden begonnen. Daarvoor had ik me wel al in crypto verdiept, maar was ik tegelijkertijd bezig met het opbouwen van mijn bedrijf Atomeus. Ik had dus andere prioriteiten op dat moment. Ongeveer twee jaar geleden begon het als experiment en vervolgens heb ik me er meer en meer in verdiept.

Ik geloof echt in de toekomst van crypto, omdat het veel problemen oplost op het gebied van efficiëntie, schaalbaarheid en uiteraard transparantie. De blockchain-technologie interesseert mij enorm en een side step daarvan is natuurlijk crypto. Als tech-nerd vind ik het een hele interessante ontwikkeling om onderdeel van te zijn.”

Was je veel tijd kwijt aan verdieping in de materie?

“Ikzelf wel, maar ik heb een bedrijf rondom digitalisering en vind het een interessant onderwerp. De vraag is: in hoeverre wil je jezelf erin verdiepen? Vergelijk het maar eens met ‘echt’ geld, hoeveel begrijpen we daar eigenlijk van? Iedereen maakt maar wiskunde van crypto en wil techneut worden voordat ze investeren, terwijl we lang niet alles snappen rondom financiën in het dagelijks leven. De techniek begrijpen is wellicht niet voor iedereen weggelegd.”

Is crypto wel voor iedereen weggelegd?

“Het is ook goed als mensen risico-avers zijn. Maar het is wel belangrijk om te realiseren dat je jouw geld niet per se beschermt, er vindt nog steeds waardevermindering plaats. We weten gewoon dat ons vermogen elk jaar minder waard wordt door onder andere inflatie. 

Raoul Rahimbaks in Crypto Talks
Raoul Rahimbaks

Je hoeft er ook niet veel geld in te stoppen. Doe het altijd met kapitaal waar je niet ‘s nachts van wakker ligt. Gebruik bijvoorbeeld 2 of 3 procent van je vermogen.”

Hoe bepaal je in welke munten je investeert?

“Dat is voor mij voornamelijk de toepasbaarheid: wat kan je ermee? Wat voor problemen lost het op? Geloof ik dat het in de toekomst interessant kan zijn? Ik vind crypto’s waar je voor een scherpe prijs kunt inkopen en daardoor veel volume kunt accumuleren veel interessanter dan munten waarvan je één of twee voor een hoge prijs kunt kopen.

Het is wel belangrijk dat je de risico’s spreidt, net zoals je bij aandelen en andere beleggingen doet. Ik kijk dus niet alleen vanuit de techniek naar crypto’s, maar ook met een investeringsbril. Als je gaat gokken, kan het namelijk goed gaan, maar de kans is veel groter dat het niet goed gaat.”

Welke munt hou je momenteel goed in de gaten?

“Met het oog op de toekomst vind ik Solana en Ethereum de meest interessante. Ze hebben veel potentie. Maar ik ben ook geïnteresseerd in munten rondom de metaverse en NFT’s.

Sterker nog, ik heb ook NFT’s, een paar apen. Als je ervan wil leren, moet je namelijk participeren, vind ik. Je kunt niet leren door alleen van de zijlijn toe te kijken en een mening te hebben. NFT’s vind ik heel fascinerend. Ook hier heb je natuurlijk minder de middle man nodig, de kunstenaar en afnemer staan hier veel dichter bij elkaar. Dat vind ik het mooie aan crypto in het algemeen: de middle man gaat er tussenuit.”

Wat is jouw strategie?

“Ik ben een HODL’er. Ik geloof niet in quick wins, maar ben meer van de lange termijn. Ik vind de ontwikkeling van crypto namelijk heel belangrijk. Het staat momenteel nog echt in de kinderschoenen. Ik vind het heel interessant om die journey mee te kunnen maken en geloof dat mijn investeringen op lange termijn alleen maar meer waard worden.

We vergeten weleens dat crypto nog zo nieuw is. Je hebt dus echt nog niet de boot gemist als je niet hebt geïnvesteerd. Vergeleken met andere assets is de tien jaar dat Bitcoin bestaat natuurlijk niets. De meeste asset-groepen zijn honderden jaren oud.”

Hoe ga je om met schommelingen van de koers?

“Omdat ik die langetermijnvisie heb, zijn ups en downs op de korte termijn helemaal niet belangrijk. Als je er op dagelijkse basis mee bezig bent, levert het zoveel stress op. Met een lange termijn horizon en een beetje geduld, heb je dit niet. Volg macro-bewegingen, niet zozeer micro-bewegingen. Anders is de kans veel groter dat je je door emoties laat leiden, fouten maakt en op het verkeerde moment koopt en verkoopt.

Als de waarde van een munt enorm daalt en je weet niet waarom dat is, heb je een soort natuurlijke angst van ‘ik wil eruit’. Maar als je begrijpt dat dit komt door één of andere social media-post, weet je ook dat het weer zal corrigeren.”

Wat is je hoogste rendement bij een munt geweest?

“Even denken, dat is volgens mij zo’n 800 procent geweest in 48 uur. Voor andere beleggingen klinkt dat als bizar veel, dan zit iedereen bij 10 of 15 procent al te springen, maar voor crypto valt dat wel mee. Honderden procenten rendement is normal business.”

Heb je ook weleens een misser gemaakt?

“Uiteraard heb ik missers gemaakt in het begin, zo leer je. Daarom kan ik jou ook nu deze antwoorden geven. Je moet wel missers maken om bepaalde inzichten te krijgen.”

Wat had je willen weten voordat je was begonnen?

“Ga minder uit van wat de media zegt en make up your own mind, doe je eigen research. Ik zoek nu bijvoorbeeld altijd bij de projecten zelf informatie op. Op een gegeven moment weet je ook wie wel of niet betrouwbaar zijn in de crypto community en bouw je als het ware een soort database op waar je betrouwbare informatie kunt vinden.”

Crypto Talks – Leon (29): ‘Heb er deels mijn koophuis van betaald’

Ook (anoniem) meedoen aan Crypto Talks? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. Crypto Talks. Onze andere artikelen over crypto vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.