Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 19 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Chinese EV-bouwer met Nederlandse plannen staat op omvallen

Het Chinese HiPhi is een fabrikant van elektrische auto’s met grootse plannen in Europa, maar momenteel lijkt de EV-bouwer juist op de rand van een faillissement te staan.

De dreiging van opkomende Chinese automerken moeten traditionele, Europese fabrikanten niet onderschatten. De automarkt wordt in rap tempo overspoeld door een scala aan elektrische auto’s voor een schappelijke prijs. Dit jaar komen traditionele automerken echter met een tegenoffensief.

EV-merk met grootse plannen wankelt

Van HiPhi, een dochtermerk van Human Horizons, heeft de gevestigde orde hoogstwaarschijnlijk niets meer te vrezen. Spijtig voor de Chinezen, want het merk schreeuwde al van de daken dat het met maar liefst drie EV-modellen de oversteek naar Europa wilde maken. HiPhi had zelfs al brand experience centres geopend op Europese bodem en in Noorwegen waren modellen van het merk zowaar al te koop.

HiPhi Z Oslo EV elektrische auto
De uitgesproken HiPhi Z in een brand experience centre in Oslo. (Afbeelding: HiPhi)

Nu blijkt uit berichtgeving van CarNewsChina dat het rommelt bij de producent van elektrische auto’s. Het zou zelfs zo erg zijn dat de EV-productie, die op contractbasis in een Chinese Kia-fabriek werd gedaan, per direct is stilgelegd. Vorig jaar werden daar bijna 5.000 HiPhi-modellen gebouwd.

Geen salaris

Daar blijft het niet bij. Ook verschillende HiPhi-winkels in China sloten de deuren en werknemers wachten al een poosje op hun salaris. Daarnaast werd vorige maand al bekend dat alle beloofde eindejaarsbonussen zijn geschrapt.

Elon Musk in verlegenheid gebracht na problemen Tesla Cybertruck

In een bericht dat HiPhi recent aan zijn werknemers stuurde, stelde het dat de fabriek voor een periode van zes maanden gesloten zal blijven. Wie volgende maand nog in dienst is, zal slechts 70 procent van zijn salaris ontvangen. In maart dalen de salarissen verder tot het minimumloon. Tja, dat klinkt niet als taal van een bedrijf dat op het punt staat de EV-markt te veroveren.

De aparte elektrische auto’s van HiPhi

De vraag is of wij Europeanen de wilde Chinese styling überhaupt hadden kunnen omarmen. De elektrische auto’s van het merk springen immers direct in het oog. Met name de HiPhi Z, die recent nog uitstekend scoorde in een winterse actieradiustest, is met zijn drukke lijnenspel niet te missen. De andere modellen die naar hier moesten komen, de X en de Y, hebben net als de Tesla Model X gullwing-achterdeuren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.