Pim Jansen
Pim Jansen Sport 4 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Olympische farce begonnen: China trekt live NOS-verslaggever weg

Iedereen heeft het over Qatar, dat daar eigenlijk niet gevoetbald mag worden tijdens het WK. Nou, welkom op de Olympische Spelen in China, waar sporters speciale telefoons nodig hebben en journalisten nauwelijks ruimte hebben.

De keerzijde van de medaille is duidelijker voelbaar dan ooit, al probeert China daar juist meer dan ooit tegen te doen.

Journalist tijdens de Olympische Spelen in China

Chinese beveiligers hebben vrijdagmiddag NOS-correspondent Sjoerd den Daas tijdens een live-gesprek over de Olympische Winterspelen uit beeld getrokken. Den Daas was genoodzaakt in de uitzending de verbinding te verbreken.

“We worden hier weggetrokken”, zegt de journalist live in beeld. “We zijn net al uit een ander gebied weggezet, dus ik vrees dat we later even bij je moeten terugkomen.”

NOS reageert

De NOS laat in een reactie weten dat Den Daas in orde is en later in de uitzending zijn verhaal kon vervolgen. Het is niet duidelijk waarom de NOS-journalist door de beveiligers uit beeld werd getrokken. De NOS kan niet zeggen of er maatregelen worden genomen om dit soort incidenten tijdens de rest van de Olympische Winterspelen te voorkomen.

“Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China”, meldt de hoofdredactie van NOS Nieuws in een kort bericht op Twitter. De NOS meldde voor de Olympische Winterspelen ook al “passende maatregelen” te nemen om te voorkomen dat Chinese spyware informatie van de laptops en smartphones van de journalisten zou kunnen afplukken.

Keerzijde van de medaille

En zo is de keerzijde van de medaille op nog veel meer fronten zichtbaar tijdens de Olympische Spelen in China. Lees ook dit artikel, over het promoten van een wintersportoord in Xinjiang, omringd door concentratiekampen vol Oeigoeren en Kazachen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.