Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Sport 12 feb 2018

Hoeveel is een Olympische medaille waard? We zochten het uit

De Olympische Winterspelen zijn pas een weekend bezig en Nederland heeft al vijf Olympische plakken binnengehaald. Opnieuw liet de Oranje delegatie zien dat wij de heersers van het ijs zijn. Naast eeuwige roem kregen onze helden goud, zilver en brons om hun nek gehangen, maar nu vroegen wij ons af: worden ze daar ook financieel beter van?

Dat ligt er vooral aan welke kleur medaille ze winnen en wat ze er vervolgens mee doen. Het gemakkelijkste is om je plak te verkopen voor de waarde van het metaal. Met 586 gram zijn de medailles in PyeongChang zeker geen kleine jongens, maar een groot deel van dat gewicht is vrij waardeloos. In 1912 werden de Olympische medailles voor het laatste in zijn geheel van goud gemaakt. Tegenwoordig zijn ze met goud belegd en dat komt uit op ongeveer één proecnt van het totaalgewicht.

Op basis van de zuiverheid van het goud en het gewicht komt de waarde van een gouden medaille uit op ongeveer 410 euro. Een zilveren plak zit rond de 260 euro en brons is het verkopen eigenlijk niet waard, want de materiaalwaarde van deze medaille komt uit op nog geen drie euro. Van de materiaalwaarde ga je dus niet rijk worden, maar er is ook een andere manier om je medaille te verkopen die een stuk lucratiever is.

Naar de veiling

Er zijn genoeg verzamelaars die bereid zijn om een stuk meer neer te leggen voor een Olympische prijs. Op veilingen brengt het Olympische goud, zilver en brons vaak een stuk meer op. Hoeveel is afhankelijk van de sport, winnaar, historische waarde en andere factoren. Gemiddeld genomen wordt op een gouden medaille tussen de zestienduizend en veertigduizend euro geboden. Zilveren plakken gaan onder de hamer voor ongeveer achtduizend en 24.500 euro. Als je een bronzen plak probeert te verkopen, kun je op ongeveer achtduizend euro rekenen.

De waarde van de Olympische medialle

Het verkopen van een Olympische medaille kan dus best een leuk zakcentje opleveren, maar er is natuurlijk ook nog zoiets als emotionele waarde. Voor veel sporters is het winnen van deze prijs de ultieme beloning. Jarenlang trainen ze voor dit ene moment en dat maakt een gouden, zilveren of bronzen plak een stuk waardevoller. Daarnaast krijgen ze van NOC*NSF ook een geldprijs (goud: 25.500 euro, zilver: 19.125 en brons: 12.750) voor het binnenhalen van een prijs, dus dat maakt het verkopen van je plak ook niet echt nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoeveel is een Olympische medaille waard? We zochten het uit
Sluiten