Pim Jansen
Pim Jansen Voeding 27 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit mineraal is essentieel voor je hart en zo krijg je genoeg binnen

Popeye had niet alleen flinke spieren, maar ook een gezond hart. Tenminste, daar mogen we vanuit gaan. Zijn favoriete maaltijd spinazie is namelijk een goede bron van magnesium, een mineraal dat een goede invloed op je hartgezondheid heeft, aldus een Amerikaanse cardioloog.

Ons lichaam gebruikt het mineraal magnesium voor onder andere de vorming van bot en spieren. Een essentieel mineraal waar je genoeg van binnen moet krijgen. Lees in dit artikel ook hoe je genoeg binnenkrijgt.

De invloed van magnesium op je hart

Nu blijkt dat magnesium ook een grote rol speelt bij het ontspannen van het hart. De belangrijkste spier van ons lichaam trekt continu samen, en ontspant dan weer. Dat horen en voelen we als een hartslag.

Volgens de Amerikaanse cardioloog Sunny Vikrum Malhotra helpt magnesium bij dit proces, omdat dit mineraal het transport van elektrolyten naar het hart vergemakkelijkt. Ze vertelt in dit interview dat het mineraal daarom een essentiële rol speelt in de gezondheid van je hart.

Koffie en hartritmestoornis: verrassend onderzoek, maar er is een maximum

Dit zien we ook terug als we kijken naar de symptomen van een magnesiumtekort. Een tekort aan magnesium herken je aan algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en in het meest extreme geval hartritmestoornissen.

Doordat magnesium in flink wat voeding zit, komt een groot tekort aan dit mineraal in Nederland gelukkig niet vaak voor. Echter wordt maar 20 tot 60 procent van dit mineraal in de voeding opgenomen via je dunne darm. Hoe meer er in de voeding zit, des te lager het percentage dat je lichaam opneemt.

Zo krijg je genoeg magnesium binnen

Meer magnesium binnenkrijgen? Grijp dan niet meteen naar supplementen, want veel verschillende voedingsmiddelen bevatten dit mineraal. Op de website van het Voedingscentrum lees je dat de grootste bronnen volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees zijn. Ook door meer water te drinken zorg je voor een lichte stijging in je magnesiuminname.

https://www.manners.nl/water-drinken-belangrijk-hoeveel-per-dag-formule/

Concreet voorbeeld: een maaltijd met spinazie, vis, een bron van volkoren koolhydraten en een handje noten is een lekkere én magnesiumrijke maaltijd. Daar drink je dan geen cola bij, maar water.

Zorg ervoor dat je niet té veel magnesium binnenkrijgt. Dit kan gebeuren als je kiest voor magnesiumsupplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 350 milligram voor mannen. Check dus altijd of je dat aantal al uit je voeding haalt. Kies je toch voor magnesiumsuppletie, zorg er dan voor dat ze geen te grote hoeveelheid van het mineraal bevatten. Een overschot kan zorgen voor vervelende klachten als diarree en buikkrampen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.