Pim Jansen
Pim Jansen Afvallen 24 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

10 functionele voedingsmiddelen in je strijd tegen een buikje

Je kunt ingewikkelde diëten volgen als je wil afvallen of als een bezetene gaan trainen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon slim eten. Vooral belangrijk nu de winter aanbreekt en je meer binnen zit. In dit artikel behandelen we functionele voeding voor de lijn.

Als je een gezondere leefstijl ambieert, was de lockdown al geen excuus, en de winter al helemaal niet. Zit niet de hele dag op de bank en check deze complete thuis-workout. Eet daarnaast gewoon gezond en daar mag best eens een stukje chocolade tussen zitten. 10 keer slimme voeding voor de lijn.

Afvallen is slim eten

Dankzij de wetenschap hebben we inmiddels voldoende kennis in huis om in ons eetpatroon de goede van de slechte producten te onderscheiden. Je hoeft dus niet langer maaltijden over te slaan om een supergezond figuur te krijgen. Het enige wat je wel nodig hebt, is een stel goed functionerende hersenen en een gezonde portie doorzettingsvermogen. Print dit lijstje met functionele voeding uit op een papiertje en hang het op de koelkast.

1. Quinoa: rijk aan vezels, laag in calorieën

Quinoa is een perfecte vervanger voor rijst of pasta. Eiwitrijk product, boordevol vezels, in het bezit van acht essentiële aminozuren en een waslijst aan vitamines. Een mooi bijkomend voordeel voor diabetici: quinoa veroorzaakt geen piek in de bloedsuikerspiegel.

2. Champignons: de ideale vleesvervanging

Champignons zijn smaakvol, rijk aan vezels en vormen een prima vleesvervanger. Onderzoek heeft uitgewezen dat het inwisselen van vlees voor champignons kan leiden tot sneller afvallen. Daar komt bij dat champignons stukken duurzamer en goedkoper zijn dan vlees.

3. Bessen: laat je niet misleiden door de natuurlijke suikers

Als het om afvallen gaat, heeft fruit, onterecht, een slechte naam. Bessen kunnen jouw hunkering naar suiker juist beteugelen zonder je dieet te vernietigen. Bessen bevatten relatief weinig calorieën, zitten boordevol goede voedingsstoffen en voegen smaak toe aan een anders saaie maaltijd.

4. Spinazie: gezond en veelzijdig

Spinazie is een cruciaal onderdeel van elk gezond dieet en bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder ijzer. De bladgroente bevat extreem weinig calorieën en is ideaal om mee te variëren.

5. Chocolade: niet altijd ongezond

Chocolade is een bijzonder product; een stimulant, kan goed functioneren als vervanger van koffie en zou zelfs intelligentie kunnen stimuleren. Volgens een onderzoek uit 2012 helpt chocolade ook bij het afvallen. Zo blijkt er een verband te bestaan tussen het consumeren van chocolade en een lager BMI. Opvallend genoeg is dit alleen het geval bij pure chocola, bovendien moet je deze voeding met mate eten. Zie je het als je sporadische snack. Je beloningssysteem wil tenslotte ook wat.

6. Wortelen: gezonde en stevige snack

Wortelen zijn gemakkelijke en stevige snacks die ongezonde snacks kunnen vervangen. Het hoge vezelgehalte zorgt ervoor dat je snel een vol gevoel hebt en dus niet op zoek gaat naar ongezonde alternatieven.

7. Bonen: verzameling complexe koolhydraten en voedingsstoffen

Uit onderzoek blijkt dat bonen kunnen bijdragen aan een verbetering van de bloedsuikerspiegel en ‘leefstijlgerelateerde ziektebeelden’ voorkomen. Veel bonen zitten boordevol vezels, eiwitten, ijzer en zink.

8. Edamame: alle aminozuren van vlees in één product

Geloof het of niet, edamame is een eiwit dat alle aminozuren van vlees en gezond vet bevat. Een enkel kopje bevat al 17 gram eiwitten, 8 gram vezels en slechts 189 calorieën. De vezels voor een verzadigd gevoel. Ideale snack tijdens het afvallen.

9. Noten: rijk aan gezond vet en vezels

Noten zijn ideaal als gezonde snack tussendoor en geven je snel een vol gevoel. Paranoten worden veel gebruikt in diverse diëten, maar pas op dat je niet te veel eet. Check de zes gezondste noten en de gezondheidsvoordelen.

10. Boerenkool: superfood

Net als spinazie bevat boerenkool weinig calorieën, maar zit de groente wel boordevol kalium, vitamine K, vezels en ijzer. De voedingsstoffen helpen je spijsvertering te reguleren, terwijl het lage gehalte aan vet en calorieën je helpen tijdens het afvallen.

Tip: geen ongezonde snacks in huis

Hoe groot de verleiding ook is, snacks als koekjes en snoep in huis in niet handig tijdens een gedeeltelijke lockdown. Eet je allemaal op uit verveling. Check deze gezonde snacks die je wel verantwoord kunt eten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.