Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Horloges en accessoires 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit buitenaardse Breitling horloge laat op unieke wijze zien hoe laat het is

In 1962 werd astronaut Scott Carpenter de vierde Amerikaan die een bezoekje bracht aan de ruimte. Dit deed hij met om zijn pols de Breitling Navitimer Cosmonaute. Een bijzonder horloge dat nu opnieuw op de markt komt.

Zestig jaar na zijn ruimte debuut wordt de Breitling Navitimer Cosmonaute in een modern jasje gestoken. Dat doet de Zwitserse horlogemaker uiteraard op zeer respectvolle wijze. De 2022 versie blijft als het om de buitenkant gaat trouw aan het origineel. Dit betekent ook dat zijn meest kenmerkende eigenschap in ere blijft, namelijk de 24-uurs wijzerplaat.

Hoe laat is het?

Een normaal horloge loopt van 1 tot 12. Dit betekent dat de kleine wijzer twee keer per dag helemaal rond gaat. Bij de Breitling Navitimer Cosmonaute is dat net even anders. Dit horloge gaat maar één keer per dag het klokje rond en loopt dus van 1 tot 24. Dit maakt het horloge niet alleen extra bijzonder, het heeft ook nog eens een functie. Op deze manier kon Scott Carpenter namelijk sneller zien hoe laat het was op aarde.

Breitling Navitimer Cosmonaute horloge
Met bandje van alligator leer (Afbeelding: Breitling)

Ideaal voor astronauten, maar ook voor iedereen die op aarde blijft is het best handig. Daarnaast is de Breitling Navitimer Cosmonaute ook voorzien van een bezel die gebruikt kan worden om lastige berekeningen uit te voeren. Deze functionaliteiten zijn in de 2022 versie uiteraard in volle glorie aanwezig. Breitling wil zo dit uniek horloge opnieuw uitbrengen, maar dan wel met respect voor het origineel.

Prachtige ode aan legendarisch horloge

Dat is zeker gelukt. De Breitling Navitimer Cosmonaute is een prachtig modern-retro horloge. Een schitterende ode aan Scott Carpenter en zijn ruimtereis. Dit komt ook terug op de achterkant van het horloge. Zo vinden we hier de naam van de astronaut en de missie waar hij onderdeel van was: Mercury 7.

Met stalen band (Afbeelding: Breitling)

Ook zien we hier ‘One of 362’ staan. Dit is omdat de Breitling Navitimer Cosmonaute in beperkte oplage wordt uitgebracht. Uiteraard is die 362 niet zomaar uit de lucht gegrepen. Dat aantal is bewust gekozen omdat dit het aantal keren is dat Scott Carpenter om de wereld ging tijdens zijn ruimtemissie.

Geen buitenaards prijskaartje (maar ook niet goedkoop)

De Breitling Navitimer Cosmonaute is een prachtig horloge met een mooi verhaal, en mag daarom niet ontbreken in de horlogecollectie van de echte liefhebber. Die dient dan overigens wel diepe zakken te hebben. Dit prachtige retro horloge gaat je namelijk minimaal 10.200 euro kosten. Voor dat bedrag krijg je de versie met een bandje van alligator leer. Het model met stalen schakelband is nog eens 350 euro duurder.

Tennisser Roger Federer draagt verkeerd horloge tijdens Formule 1

Vind je dit horloge nog steeds te gewoontjes en zoek je er eentje die de tijd echt op unieke wijze weergeeft? Dan is deze polsklok, waar Michael Jordan er 23 van heeft, een beter keuze. Waarschuwing: hij is ook een flink stuk prijziger.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.