Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 30 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

3 tips om miljonair te worden en eerder te stoppen met werken

Miljonair worden en daardoor de keuze hebben om eerder te stoppen met werken, klinkt voor veel mensen als een ver-van-hun-bed-show. Als zo’n groot doel dat ze het nooit in hun leven gaan halen. Maar volgens self-made miljonair Grant Sabatier is het voor iedereen mogelijk.

Sabatier kan het weten, want op 24-jarige leeftijd (in 2010) was hij zo blut dat hij terug moest verhuizen naar zijn ouders. Na deze wake-up call begon hij serieus met vermogen opbouwen, waardoor hij zichzelf in vijf jaar tijd miljonair mocht noemen.

Miljonair worden en eerder stoppen met werken

Zijn ietwat extreme verhaal lees je helemaal in het boek dat hij schreef: Financial Freedom. Daarin deelt hij ook tips voor anderen om miljonair te worden. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. Verlaag je grootste uitgave

Als je snel vermogen wil opbouwen, zal je moeten besparen. Waarschijnlijk denk je dan meteen aan het biertje in de kroeg dat je moet opgeven en de nieuwe spijkerbroek die je in de winkel laat liggen. Hoewel op deze kleine uitgaven besparen je gaat helpen om je doel te bereiken, is het slim op je in plaats daarvan te focussen op de grote uitgaven.

Wat is bijvoorbeeld nu je grootste uitgave? De kans is groot dat dit je huur of hypotheek is. Grant Sabatier tipt daarom om deze uitgave te verlagen. Dit kan door kleiner te gaan wonen (heb je echt die extra kamer nodig?), een huisgenoot te nemen of je huis (of een kamer) op Airbnb aan te bieden.

Je begrijpt dat de honderd euro (of meer) die je hiermee maand op maand bespaart, een veel grotere impact heeft dan die coffee to go niet meer kopen.

2. Vergoot je inkomen om miljonair te worden

Op een gegeven moment valt er niets meer te besparen. Maar zelfs dan kun je er nog voor zorgen dat je meer overhoudt aan het einde van de maand. Dat doe je door je inkomen te vergroten, bijvoorbeeld door een salarisverhoging te onderhandelen en/of een side hustle te starten.

Zelf had Sabatier op een gegeven moment dertien verschillende inkomstenbronnen, van het flippen van domeinnamen tot het kopen en verkopen van Volkswagen campers. Op deze manier wist hij 300.000 dollar per jaar te verdienen. Door 80 procent van zijn inkomen te sparen en te investeren, werd hij in vijf jaar tijd miljonair.

Je hoeft echt niet opeens 10.000 extra per maand binnen te halen, aldus Sabatier, maar elke euro die je extra verdient en vervolgens investeert, helpt je sneller miljonair te worden. Het is dus wel belangrijk om dit extra inkomen te investeren. Sabatier waarschuwt dat je geld op een spaarrekening vanwege inflatie op de lange termijn juist minder waard wordt.

3. Krijg lol in het sparen en beleggen

Klinken de vorige tips als te veel werk en moeite? Miljonair worden en eerder stoppen met werken, is niet voor iedereen weggelegd. Sabatier kent zelf genoeg voorbeelden van mensen die enthousiast begonnen met vermogen opbouwen, maar binnen negentig dagen het bijltje er bij neer gooiden.

Zelf wist hij gemotiveerd te blijven door echt lol in het sparen en beleggen te krijgen. “Als je eenmaal lekker bezig bent, kan het zelfs verslavend worden”, zegt hij tegen CNBC. Het is daarom belangrijk om je progressie bij te houden. “Kijk elke dag even naar je bankrekening”, tipt hij. “Je zal je bankrekening zien groeien en dat is alle motivatie die je nodig hebt.”

Je kunt het miljonair worden natuurlijk zo hardcore aanpakken als je zelf wil. Als je maar je best doet om je vermogen te laten groeien, maakt het volgens Sabatier niet uit of je nou na twintig of dertig jaar je doel bereikt. “Je kan eerder stoppen met werken”, zegt hij.

Eerder deelden we al de 7 fases die je volgens Sabatier moet doorlopen om financieel onafhankelijk te worden.

CNBC

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.