Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe Brad Pitt dankzij Top Gun de ultieme Formule 1-film aflevert

Later dit jaar wordt de ultieme Formule 1-film opgenomen. Brad Pitt gaat dankzij de baanbrekende filmtechnologie van Top Gun: Maverick-regisseur Joseph Kosinski écht racen in een auto van Mercedes. Zelfs Tom Cruise staat klaar voor het ambitieuze project.

Joseph Kosinski heeft met Top Gun: Maverick bewezen dat het tot leven wekken van oude filmfranchises niet enkel tot zielloze cashgrabs hoeft te leiden. De scores op Rotten Tomatoes zeggen genoeg: Maverick scoort daar een dikke 96 procent bij critici, en 99 procent bij het publiek. Een lucratieve topfilm dus.

Van Top Gun naar Formule 1

Het is dan ook geen verrassing dat Apple graag een flink budget beschikbaar stelt voor de volgende blockbuster Kosinski. De 49-jarige regisseur is nou niet bepaald van de kleinschalige, goedkopere indiefilms. Kosisnki maakt explosieve blockbusters.

De beste man is al druk bezig met zijn volgende project: een Formule 1-film met niemand minder dan Brad Pitt in de hoofdrol. Pitt speelt een zevenvoudig Formule 1-kampioen, die besluit om zijn pensioen op te schorten en weer te gaan racen. Tof, maar Kosinski zou Kosisnki niet zij als hij niet ook dit keer weer de grenzen van Hollywood op zou zoeken om zijn visie naar het witte doek te brengen.

Brad Pitt gaat echt racen

Brad Pitt gaat bijvoorbeeld daadwerkelijk een echte Formule 1-auto besturen, in een echte race. Die opnames zullen plaats gaan vinden tijdens de British Grand Prix. Joseph Kosisnki en producent Jerry Bruckheimer onthulden hun ambitieuze plannen tijdens het F1 Accelerate Summit in Miami. Daar verklapten ze dat ze een “elfde team gaan creëren dat op de baan van Silverstone en eromheen gaat racen en filmen, tot het einde van het jaar.” Hun ambities zijn groot: Pitt en Kosinski willen de meest accurate en indrukwekkende racefilm ooit gaan maken.

Baanbrekende opnames

Daarbij komt de innovatie van Top Gun: Maverick goed van pas. Voor die film werd een speciale 6K-camera ontwikkeld, de kleinste beweegbare 6K-camera ter wereld, waardoor we samen met Tom Cruise mee konden vliegen in de cockpit.

Dit keer wordt Cruise vervangen door Brad Pitt, en de cockpit van de gevechtsvliegtuigen voor de cockpit van een F1-auto. Voor de auto heeft de filmstudio Mercedes ingeschakeld. Lewis Hamilton is bovendien volgens de makers zeer betrokken bij het project: “Hamilton is op dagelijkse basis betrokken, en adviseert over verhaallijn en script om ervoor te zorgen dat het de meest accurate racefilm ooit wordt.”

Tom Cruise en CGI

Overigens hoeft het niet een geheel Tom Cruise-loos project te gaan worden. Volgens Will Buxton, die het panel met Bruckheimer en Kosinski modereerde, heeft Cruise al aangeboden om ook achter het stuur te kruipen als ze hem nodig hebben. De controversiële acteur houdt immers wel van een stunt.

Door echt te gaan racen met camera’s in de auto’s, kan Kosisnki zoveel mogelijk het gebruik van CGI vermijden. “Het is bijna grappig om mensen te zien die zo gecharmeerd zijn van echte beelden. Jongere mensen krijgen dat amper mee. Ze zijn zo gewend aan CGI in grote films dat wanneer je iets echt filmt, het vernieuwend aanvoelt. Dat is precies de aanpak voor onze film, om de echte races en echte auto’s te filmen en vast te leggen.”

Wanneer komt de Formule 1-film uit?

Dat klinkt allemaal tof, en dankzij Maverick weten we dat we op zijn minst een spectaculaire achtbaanrit mogen verwachten. Hopelijk hebben ze tussen al het racegeweld ook nog tijd over om een goed verhaal neer te zetten. Het slechte nieuws? Het is nog niet bekend wanneer dit ambitieuze project uit zal gaan komen. Wel weten we al dat de film exclusief naar Apple TV+ komt, al is de kans groot dat Apple wel eerst voor een bioscooplancering zal kiezen.

GeekTyrant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.