Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 19 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Bottas en Russell leggen met crash bom onder de toekomst van Mercedes

Voor de neutrale kijker en Verstappen-fan was het gisteren één groot feest in Italië. Tijdens de race op het legendarische en vooral natte circuit van Imola kwam je ogen en oren te kort. Uiteindelijk bewees Max Verstappen maar weer eens de beste te zijn in de regen. Na afloop was er veel aandacht voor zijn volwassen prestatie, maar het ging toch vooral over George Russell en Valtteri Bottas.

De jonge Brit en ervaren Fin waren samen verantwoordelijk voor een rode vlag. Halverwege de race probeerde George Russell om de Mercedes van Bottas in te halen, maar dat eindigt in een megacrash. Op het rechte stuk kwam de talentvolle coureur van Williams op het gras, verloor de controle en schoof zijn bolide zo in die van collega Bottas. Beide heren maakten een pirouette en vouwden hun auto op tegen de muur.

Onvriendelijke ontmoeting tussen Bottas en Rusell

Vervolgens liepen de gemoederen hoog op. George Russell kwam als eerste uit de auto en leek te willen gaan kijken of het goed ging met Valtteri Bottas. Dit bezoekje bleek al snel een ander doel te hebben. Het grote talent uit Engeland was witheet en ging juist verhaal halen. Bottas had de hele crash door zijn Finse bril gezien en was zich van geen kwaad bewust.

De klapper:

Kijkers waren aan het wachten op een vriendelijk boks, maar het werd een middelvinger van Bottas. George Russell reageerde door een tik te geven op de helm van de Mercedes-coureur. Eenmaal bijgekomen van de schrik en terug op de paddock was de adrenaline wat weggezakt, maar kalm was George Russell allerminst. De jonge Brit ging was furieus en legde de schuld bij Bottas.

George Russell denkt dat er meer speelt

Maar daar bleef het niet bij. George Russell denkt namelijk dat er meer aan de hand is: “Het is frustrerend, want hij vecht om de negende plek. Hij hoort voor het podium en overwinningen te vechten, elke race opnieuw. Zo’n manoeuvre voer je uit als je om de overwinning strijd. Ik ben gefrustreerd, want als het een andere coureur was, dan had hij niet zo gereageerd”. Hiermee lijkt Russell te zeggen dat Bottas wat tegen hem heeft.

Op het eerste oog lijkt dat misschien vreemd. Normaliter strijdt Bottas om de podiumplaatsen en doet Russell vooral zijn best om het achterhoedegevecht te ontlopen. De twee komen elkaar op het circuit amper tegen, maar ze zijn toch nauw verbonden met elkaar. George Russell staat namelijk onder contract bij Mercedes en het lijkt een kwestie van tijd dat hij het stoeltje van Bottas overneemt.

Valtteri Bottas gelooft niet in complottheorie

Vorig jaar, toen Lewis Hamilton door corona afwezig was, mocht Russell al een keer plaatsnemen in de Mercedes. Op het circuit van Bahrein maakte hij grote indruk, maar liep door fouten van het team zijn eerste overwinning en podium mis. Wel werd duidelijk dat hij misschien beter is dan Valtteri Bottas. Sindsdien staat de druk er nog meer op bij de Fin. Zijn vervanger hijgt hem in de nek.

Russell hint ernaar dat Bottas deze druk voelt en daardoor onnodig hard verdedigde, met de crash als vervolg. Volgens de Fin is dit niets minder dan een complottheorie: “Sorry, ik ben mijn aluminium hoedje vergeten,” aldus Valtteri Bottas. Ook laat de Fin weten dat hij zichzelf niet ziet als schuldige. Hierin krijgt hij bijval van de stewards. Na onderzoek werd er door hen besloten dat het een race incident was. Er werd dus geen schuldig aangewezen.

De spagaat van Toto Wolff

Zo werd het voor Bottas en Russell een Grand Prix om snel te vergeten, maar ook Toto Wolff hield een flinke kater over aan zijn reisje naar Italië. De Duitser is niet alleen teambaas van Mercedes, maar ook de manager van George Russell. Dat maakt de hele situatie nog lastiger. Hij moet de belangen van zijn team behartigen, maar ook die van George Russell, die tevens onder contract staat bij Mercedes.

Tot nu toe kon hij beiden relatief goed van elkaar scheiden. Daar lijkt nu toch echt verandering in te komen. George Russell begon vorig seizoen met kloppen op de Mercedes deur en wil ‘em nu gewoon gaan intrappen. Vooral omdat hij ziet dat nu zijn kans is. Aan Valtteri Bottas wordt al langer getwijfeld, maar omdat hij doet wat van een tweede rijder verwacht wordt, mocht hij toch iedere jaar weer blijven zitten.

Dit zijn de 5 duurste onderdelen van een Formule 1-auto

De Mercedes waarin hij voorgaande seizoenen reed was zo oppermachtig dat het gebrek aan kwaliteit gecompenseerd kon worden. Dit seizoen heeft Bottas die luxe niet en lijkt dan toch door de mand te vallen. Ook afgelopen weekend kon hij geen potten breken. Hij kwam zelfs in een positie dat hij ingehaald zou gaan worden door een Williams. Dit werd lange tijd onmogelijk geacht.

Wie komt er naast Lewis Hamilton?

George Russell ziet dat ook en doet er alles aan om de druk op te voeren. Hij wil zijn kans krijgen naast Hamilton en knokken met Max Verstappen. Hij is er klaar voor en zal niet nog een jaar willen wachten. Dit seizoen zal vooral de druk op Toto Wolff gaan toenemen. Blijft hij trouw aan de ideale tweede rijder Valtteri Bottas, of kiest hij voor het grote talent George Russell?

Netflix heeft goed nieuws voor Formule 1 en Verstappen-fans

Een lastige keuze, maar optie twee lijkt het meest logisch. Vooral omdat er het risico is dat George Russell anders naar een ander team gaat. George Russell is in potentie een wereldkampioen, dus er zullen best teams zijn die hem willen inlijven. Toto Wolff zal hem ongetwijfeld niet kwijt willen, maar hij moet ook nog rekening houden met een andere Brit. Grote kans dat ook Lewis Hamilton hier nog wat over te zeggen heeft.

Succes ermee Toto Wolff!

De recordkampioen is de grote man in het team en met Valtteri Bottas heeft hij de ideale wingman. Het is nog maar de vraag of Lewis Hamilton zit te wachten op George Russell. Nu kan Hamilton zich volledig richten op de strijd met Max Verstappen, en hij lijkt daarnaast niet het type dat staat te springen om interne concurrentie. Dat is wel duidelijk geworden in het jaar dat hij naast Rosberg reed. Kortom, Toto Wolff staat voor een enorm uitdaging.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.