Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 7 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Zege van Sergio Pérez laat zien hoe lelijk en oneerlijk de Formule 1 is

Voor veel sporten geldt: ‘als je goed genoeg bent, dan kom je er wel.’ Helaas zijn er ook sporten waarbij talent en toewijding alleen niet genoeg zijn. Afgelopen weekend werd pijnlijk duidelijk dat de Koningsklasse van de racesport in die categorie valt. In de woestijn van Bahrein liet de Formule 1 zich van haar mooiste, maar vooral van haar meest lelijke kant zien. Politiek en geld staan nog steeds boven talent.

Met de lelijke kant van de Formule 1 bedoelen we niet de dramatische verlopen race van George Russell. De jonge Engelsman mocht zijn Williams voor één weekend inruilen voor de Mercedes van Lewis Hamilton. Binnen de Formule 1 is een groter verschil niet mogelijk. Russell verruilde zijn plek in het achterveld om eindelijk eens vooraan te laten tot wat hij in staat is.

Arme George Russell

Russell gaf op zaterdag zijn visitekaartje af met een uitstekende kwalificatie en was ook op zondag foutloos. Helaas voor hem was het team van Mercedes dat niet. Door een megablunder van zijn crew moest de Engelsman een keer extra naar binnen. Deze noodgedwongen pitstop leek hij met een paar uitstekende acties te kunnen herstellen, maar een leeglopende band zorgde alsnog voor een zuur debuut bij Mercedes. Ondanks dat Russell zelf nagenoeg foutloos was.

Een enorme domper voor hem, maar dit hoort bij de Formule 1. Het is een mechanische teamsport. Vol met fysieke en menselijk tandwieltjes die kunnen falen. Daar doe je niks aan. Het is alleen wel heel pijnlijk dat het nu George Russell overkomt. Toch hoeven we ons over hem geen zorgen te maken. Russell komt er wel. Dit is niet die lelijke en oneerlijke kant van de Formule 1 waar we het over hebben. Deze vinden we namelijk op het podium.

Terwijl George Russell met zijn handen voor het gezicht in de berm lag, stond op het podium Sergio Pérez feest te vieren. Voor het eerst in zijn carrière mocht de Mexicaan plaatsnemen op de hoogste trede. Volledig terecht. Pérez is bezig aan een ijzersterk seizoen. Nagenoeg iedere race weet hij het maximale uit zijn roze bolide te halen. En in Sakhir was dat een eerste plek. De inmiddels ervaren Sergio Pérez beleeft zijn beste jaar. In iedere andere sport zou hij een gewilde ‘speler’ zijn met stapels aanbiedingen voor zijn neus.

De Formule 1 is een spel dat draait om geld en politiek

Helaas is dit waar de Formule 1 haar lelijke kant laat zien. Sergio Pérez heeft geen stoeltje voor volgend jaar. Racing Point wisselt hem in voor Sebastian Vettel. Dat de roze renstal de ervaren Duitser binnen wil halen is nog wel te begrijpen. Wat moeilijker is om uit te leggen, is dat Vettel het stoeltje van Pérez krijgt en niet die van Lance Stroll. De jonge Canadese is echt geen slechte coureur, maar is momenteel duidelijk minder dan Pérez. Hij heeft alleen één groot voordeel: hij is het zoontje van de baas.

Politiek en geld komen in de Formule 1 vroeg of laat altijd om de hoek kijken. Vooral de kleinere teams hebben meerdere belangen die ze moeten behartigen. Zonder financiële hulp vallen ze om, en dus zijn ze gedwongen om een stoeltje ‘te verkopen’. Nikita Mazepin is hierin het beste voorbeeld. Deze rus werd dit seizoen vijfde in de Formule 2 en kreeg afgelopen race nog een dubbele straf voor onaangepast rijgedrag. Er zijn genoeg coureurs met meer talent. Maar die hebben geen rijke vader, dus gaat een stoeltje van Haas volgend jaar naar Mazepin.

Waar is de ambitie van Red Bull Racing gebleven?

Toch kunnen we ook hier wel vrede mee hebben. Haas heeft de Russische miljoenen nodig en gunt aan de andere kant een stoeltje aan Mick Schumacher. Dit is nu eenmaal hoe het werkt bij lagere teams. De Formule 1 draait om geld en alleen de top teams kunnen hun rijders kiezen op basis van kwaliteit. Zij zoeken twee coureurs met wie zij denken het meeste aantal punten te kunnen behalen.

Volgend jaar heeft Mercedes (naar alle waarschijnlijkheid) Hamilton en Bottas, Ferrari heeft Leclerc en Sainz, Renault heeft Ocon en Alonso, en bij McLaren zitten Norris en Ricciardo. Stuk voor stuk goede coureurs die bewezen hebben dat ze een bepaald niveau kunnen halen. Alle teams die de ruimte en ambitie hebben om mee te strijden om de titel gaan voor een top-duo. Behalve Red Bull Racing.

Verschillende regels

Met Max Verstappen hebben ze een potentiële wereldkampioen in huis, maar dat tweede stoeltje blijft een probleem. Ricciardo was de laatste die enigszins voldeed aan de verwachtingen. Toen Gasly het stoeltje van de Australiër overnam, was de vurige ambitie van het team nog duidelijk zichtbaar. De druk die op de jonge Fransman werd gelegd was enorm, en bleek uiteindelijk te groot. Toen kwam Albon.

Formule 1 Albon
Albon pakte vorige week zijn tweede podium van het seizoen. (Afbeelding: EPA / Tolga Bozoglu)

De goedlachse Albon leek een zelfde lot beschoren. De talentvolle Thai kwam niet in de buurt van Verstappen en goede resultaten waren schaars. De verwachting was dat teambaas Christian Horner en adviseur Helmut Marko opnieuw onverbiddelijk zouden zijn. Net als Gasly zou ook Albon stevig onder druk gezet worden. Het omgekeerde bleek waar. Ze hielden hem vaak het hand boven het hoofd en leken alleen de lichtpuntjes te willen zien.

Wat is er met Red Bull Racing gebeurd? Voorheen was alleen het beste goed genoeg, maar nu wordt een coureur die ondermaats presteert in bescherming genomen. Onverklaarbaar voor een team dat wil strijden om het kampioenschap. In de zoektocht naar een verklaring komt dan al snel politiek om de hoek kijken. Zo zouden de Thaise roots van Albon een rol spelen.

Red de Formule 1, haal Sergio Pérez

Wat wil Red Bull Racing? Blikjes verkopen in Thailand? Of het kampioenschap winnen? Als liefhebbers van de sport hopen we vurig op het tweede. Op het moment van schrijven is het in ieder geval nog onduidelijk wie er volgend seizoen naast Max Verstappen zit. Het is in ieder geval niet moeilijk om de man die deze plek het meest verdient aan te wijzen. Red Bull Racing heeft nu een unieke kans om de Formule 1 minder lelijk en oneerlijk te maken door Sergio Pérez naast Verstappen te zetten. Laten we hopen dat ze deze met beide handen aangrijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zege van Sergio Pérez laat zien hoe lelijk en oneerlijk de Formule 1 is
Sluiten