Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 11 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom Bill Gates zich zorgen maakt over de Bitcoin

Bill Gates is geen fan van de Bitcoin. De miljardair maakt zich vooral zorgen om de impact die de cryptomunt heeft op het klimaat. Bij het minen van bitcoin wordt veel energie verbruikt. Maar zijn cryptovaluta niet duurzamer dan we in eerste instantie denken?

De Bitcoin stijgt opnieuw richting het recordniveau van 58.000 dollar en woensdag bereikte de cyrptomunt opnieuw een marktwaarde van 1 miljard dollar. Nu steeds meer bedrijven cryptovaluta omarmen, klinkt er ook een steeds harder tegengeluid. Sceptici zijn namelijk niet blij met de impact die Bitcoin op het milieu heeft.

Zo ook Bill Gates, die in The New York Times vertelt zich zorgen te maken over de Bitcoin.

Bill Gates maakt zich zorgen

Bill Gates zette zich de afgelopen jaren met zijn Gates Foundation in voor groene energie en bracht vorige maand het boek ‘How To Avoid A Climate Disaster’ uit. “Bitcoin verbruikt meer energie per transactie dan elke andere methode die we kennen”, zegt Bill Gates. “Het is dus niet geweldig voor het klimaat.”

Over hoeveel energie de Bitcoin precies gebruikt, wordt hevig gediscussieerd. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge verbruikt het minen van Bitcoin zo’n 121.36 terawattuur per jaar. Ter vergelijking: de munt verbruikt elk jaar meer energie dan heel Argentinië (121 terawattuur) en Nederland (108.8 terawattuur) verbruiken. Lees hier meer over de schaduwkant van de digitale munt.

Nu steeds meer bedrijven in Bitcoin investeren en betalingen met de digitale munt accepteren, ontstaat er een spanning die we al eerder beschreven toen Elon Musk met Tesla geld in de cyptomunt investeerde. Aan de ene kant omarmen steeds meer bedrijven en investeerders de Bitcoin, terwijl aan de andere kant de focus op klimaatverandering groter wordt. Bedrijven doen er steeds meer aan om hun CO2-uitstoot te verkleinen (vaak op aandringen van aandeelhouders) en dat rijmt natuurlijk niet met het investeren in cryptovaluta.

Is Bitcoin echt zo slecht voor het klimaat?

We zeiden het net al: er wordt hevig gediscussieerd over hoe vervuilend de Bitcoin nou precies is. Dat de cryptomunt meer energie verbruikt dan heel Nederland is namelijk alleen een klimaatramp als het gaat om fossiele brandstoffen. Maar zijn de zorgen van Bill Gates terecht?

Voorstanders van de Bitcoin merken op dat een groot deel van verbruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. (Dit artikel gaat dieper in op de voor- en tegenargumenten over de impact op het milieu en is een leestip als je er meer over wil weten). Hetzelfde onderzoek van de Universiteit van Cambridge laat bijvoorbeeld zien dat dit om 39 procent gaat.

Schonere mining

De populariteit bij bedrijven zorgt er ook voor dat de druk op Bitcoin om groener te worden toeneemt. Jack Dorsey, die niet alleen Twitter oprichtte, maar ook Square, heeft 10 miljoen dollar geïnvesteerd in schonere mining-technologieën. Er zijn ook bedrijven zoals Seetee die zich focussen op het opzetten van mining organisaties op basis van hernieuwbare energie.

De meeste mensen zijn het erover eens dat de Bitcoin nu een negatieve impact op het klimaat heeft. Maar wanneer je op bovenstaande manier naar de ontwikkeling kijkt, zou een optimist zelfs kunnen zeggen dat de digitale munt uiteindelijk een positieve impact zal hebben op klimaatverandering, omdat het helpt de transitie naar duurzame en hernieuwbare energie te versnellen. Bill Gates geeft daarom ook aan dat zijn mening over Bitcoin nog kan veranderen. “Als het om groene energie gaat, dan is het misschien oké in de toekomst”, zegt hij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.