Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een biertje na het sporten? 3 redenen waarom je dat niet moet doen

Nog even na de wedstrijd een biertje drinken in de sportkantine met vrienden, het kan zo gezellig zijn. Toch kan je als fanatieke sporter misschien beter het glaasje bier, whisky of wijn laten staan. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat alcohol drinken na het sporten geen slimme keuze is.

Wanneer je flink hebt gesport, moeten je spieren herstellen. Belangrijk is dus rusten en genoeg eiwitten eten. Alcohol verstoort het herstelproces, zo tonen verschillende onderzoeken aan. De universiteit van Palermo beoordeelde 12 onderzoeken waaruit verschillende overlappende conclusies naar voren komen. Wij zetten de drie belangrijkste voor je op een rij.

Waarom je geen biertje moet drinken na het sporten:

1. Bier verlaagt je testosteron-niveau

Alcohol remt de testosteronproductie, een hormoon dat erg belangrijk is voor de groei van spieren. Juist na en tijdens het sporten maakt je extra testosteron aan. Ga je dus na het sporten drinken, dan zullen je spieren minder hard groeien dan wanneer je voor een niet-alcoholische drank kiest.

2. Verslechterde opname van eiwit

Uit de onderzoeken blijkt dat de snelheid van spiereiwitsynthese afneemt. Lees in dit artikel wat dat precies inhoudt. Kort gezegd: als dit proces vertraagt, herstel je minder snel van een workout.

3. Cortisolspiegel stijgt

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en komt vrij in je bijnieren. Het zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je bloeddruk stijgt. Het hormoon wordt afgebroken in de lever, maar juist die is, wanneer jij alcohol drinkt, druk met het opruimen van de giftige stoffen.

Hier komt je bierbuik vandaan en zo kom je ervan af

Naast dat je lichaam minder tot rust komt, zorgt het verhoogde cortisolniveau voor de aanmaak van meer glucose voor energie. In dit proces worden spiereiwitten afgebroken, deze zijn juist essentieel voor spieropbouw en herstel. In alle gevallen is dus aan te raden om het drinken van alcohol tot zo lang mogelijk na je training uit te stellen, of je biertje in te ruilen voor een alcoholvrije variant.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.