Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 7 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

‘s Werelds beste vliegveld is nu een-op-een Pandora uit Avatar

Changi Airport in Singapore, geprezen als ‘s werelds beste vliegveld met de grootste overdekte waterval, heeft de vernieuwde Terminal 2 (T2) onthuld. Nu is het vliegveld écht niet meer te onderscheiden van Pandora, de fictieve habitat in de Avatar-films.

Terminal 2 op Singapore Changi Airport was al voorzien van de meest weelderige voorzieningen, maar in de afgelopen drieënhalf jaar is er vol verbouwd om de boel te perfectioneren.

Singapore Changi Airport is nu Pandora uit Avatar

Het thema van de vernieuwde Terminal 2 is op natuur geïnspireerd en sluit aan op de reputatie van ‘s werelds beste vliegveld: ‘een stad in een tuin’. In de architectuur en esthetiek van de terminal zijn elementen van mineralen, water en groen te vinden die doen denken aan Pandora, de wereld van Avatar.

Van plafondontwerpen die natuurlijke landvormen weerspiegelen tot tapijtpatronen en weelderig groene zuilen versierd met een verscheidenheid aan planten; de terminal biedt een unieke fantasiebeleving voor bezoekers. Hier ga je bijna hopen op vertraging.

The Wonderfall verwelkomt je

Passagiers worden in de vertrekhal van Singapore Changi Airport verwelkomd door The Wonderfall. Dit is een 14 meter hoge digitale ‘waterval’ die over megalithische rotsblokken stroomt in een verticale tuin. Deze kolossale LED-muur bestaat uit 892 individuele tegels, die naadloos in drie grote segmenten zijn samengevoegd. De gebogen vorm zorgt voor een indrukwekkend uitzicht vanaf elke plek.

De Wonderfall speelt de hele dag door, met tussenpozen van 30 minuten, een show op muziek van Jean-Michel Blais. De digitale waterval op ‘s werelds beste vliegveld reageert dynamisch op realtime verlichting. Bezoekers krijgen hierdoor het gevoel dat ze recht in een waterval stappen, doordat het display bij de ingang van de lifthal staat.

Tropische geluiden en een digitale hemel

Maar de echte Pandora-beleving krijgen passagiers in de vertrekhal. Daar lonkt een Dreamscape met een prachtig landschap van fysieke en digitale elementen en tropische geluiden van vogels en insecten. Alsof je meespeelt in Avatar.

dreamscape, changi airport, singapore, beste vliegveld, pandora, avatar
(Afbeelding: Changi Airport)

Om de beleving compleet te maken, is het plafond van de vertrekhal op Singapore Changi Airport nu een digitale hemel, die van kleur verandert op basis van het tijdstip van de dag en zo het daglicht en de weersomstandigheden in de stad weerspiegelt. Als je geluk hebt, zie je vliegtuigen, vogels of zelfs een heteluchtballon. Top op heden zijn er nog geen Na’vi (de blauwe wezens in Avatar) gespot.

Echte planten in een digitale droomwereld

Soms verandert het geanimeerde plafond overigens in een onderwaterportaal, waar otters en zeedieren rondzwemmen. De Dreamscape dient om meer dan 20.000 echte planten in de ruimte in te kaderen, hun texturen te accentueren en hun schaduwen te accentueren.

De prachtige tuin ligt aan een transparante ‘vijver’. Als je het platform oploopt, voelt het alsof je op water staat, met kleurrijke vissen die onder je voeten zwemmen.

90 miljoen aspirant Na’vi op ‘s werelds beste vliegveld

Met de heropening van Terminal 2 is Singapore Changi Airport nu volledig operationeel in alle vier de terminals. De uitbreiding vergroot de capaciteit van ‘s werelds beste vliegveld en biedt plaats aan 5 miljoen extra passagiers per jaar. Daardoor stijgt de totale capaciteit naar 90 miljoen aspirant Na’vi per jaar. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.