Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 19 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het beste tijdstip om te sporten volgens de wetenschap

Tijd vinden om te sporten kan een flinke uitdaging zijn in ons drukke bestaan. Probeer dan ook elk gaatje optimaal te benutten. Of sport op het beste tijdstip, wanneer beweging het meeste oplevert. Volgens wetenschappers bestaat er een ideaal moment van de dag voor een workout.

Voor mensen die van lekker uitslapen houden, hebben we slecht nieuws: de meest efficiënte workout onderga je ’s ochtends.

Het beste tijdstip voor een workout is de ochtend

Als je geen ochtendmens bent, lijkt ’s ochtends sporten misschien ver van je bed. Toch is een workout of cardio-training de beste manier om vet te verbranden en af te vallen, zeker als je jezelf in het zweet werkt op een lege maag (al zijn de meningen verdeeld over het laatste).

Hoe dat precies zit? Heeft alles te maken met de samenstelling van je hormoonspiegel in de ochtend. Volgens Anthony Hackney, professor beweging en sport op de University van North Carolina, is je hormoonspiegel ’s ochtends dusdanig ingericht, dat vetverbranding een extra boost krijgt. “In de vroege ochtend is je hormonale profiel vatbaarder voor een efficiëntere vetstofwisseling”, aldus professor Hackney.

’s Ochtends sporten zorgt voor lagere stressniveaus

Uit ander onderzoek blijken nog meer voordelen van een workout in de ochtend. Zo zou je de rest van de dag minder trek hebben en sneller verzadigd raken. En dat is natuurlijk gunstig voor overtollige kilo’s.

Daarnaast zou ’s ochtends sporten ook kunnen leiden tot een betere mentale gezondheid en verhoogde productiviteit tijdens de (werk)dag. Dit valt simpelweg te verklaren doordat sporten leidt tot lagere stressniveaus.

Alles went: ook vroeg opstaan

Als vroeg opstaan een enorme barrière is, stel jezelf dan gerust met het volgende: alles went, dus ook het beste tijdstip om te sporten. De eerste paar keer moet je jezelf waarschijnlijk uit bed sleuren, maar al snel wordt dit een tweede natuur. Volgens een studie uit 2019 gepubliceerd in The Journal of Physiology, zal je al snel alerter worden na een workout in de ochtend en tegelijkertijd sneller moe worden ’s avonds. Zo duik je automatisch sneller je bed in om ’s ochtends vroeg weer flink te bewegen.

Lees ook wat het beste tijdstip is voor je eerste kopje koffie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.