Felix Decavel
Felix Decavel Disney+ 2 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

De top 5 beste oorlogsfilms van Netflix, Disney+ én HBO Max

Het is weekend en de herfst is zo goed als begonnen. Geen beter excuus dus om binnen te blijven en lekker films te kijken. Inspiratie nodig? Lees hieronder welke streamingplatforms de beste oorlogsfilms hebben. Netflix, Disney+ of toch HBO Max?

We houden het lekker simpel en gebruiken IMDb als graadmeter, maar de Rotten Tomatoes-score van elke film staat er ook bij. Eerst een kleine omleiding. Mocht iemand van de streamingbonzen dit lezen: kunnen jullie Deer Hunter alsjebliéft erop gooien? Alvast bedankt.

Terug naar de snelweg. Vijftien kaskrakers! Ready? Set, go!

De 5 beste oorlogsfilms op Netflix

Laten we beginnen bij het begin: Netflix. Dit pareltje komt er volgende maand waarschijnlijk tussen te staan, maar aan voorspellingen wagen we ons hier niet. Wat zijn op dit moment de beste oorlogsfilms op Netflix?

1. Schindler’s List – IMDb-score 9,0

Deze Steven Spielberg-film behoort intussen tot het straatmeubilair van de Hollywood Walk of Fame. Toch heeft dit oorlogsdrama over de Holocaust inmiddels veel van zijn ‘waargebeurde’ status verloren. Dat hij spioneerde voor de Nazi’s is intussen oud nieuws. Maar Oskar Schindler bleek zelfs helemaal niets te maken te hebben met die lijst waarop de namen van joden stonden die van de strafkampen gespaard werden.

Rotten Tomatoes: 98 % Critics Score en 97 % Audience Score

2. Saving Private Ryan – IMDb-score 8,6

Nog een Spielberg-film. Een fictief maar episch oorlogsverhaal op de achtergrond van de eerste dagen na de geallieerde invasie. Veel veteranen van D-Day vonden de rauwe openingsscène zo realistisch en heftig dat het een posttraumatische stressstoornis triggerde.

Rotten Tomatoes: 94 % Critics Score en 95 % Audience Score

3. Inglorious Basterds – IMDb-score 8,3

Ooit al Italiaans met een Tennessee Twang gehoord? De film met het tweede en derde beste Brad Pitt-accent ooit. Twee voor de prijs van één film. Niet slecht toch? Zijn – overigens compleet verzonnen – zigeunerstaaltje in Snatch zal natuurlijk altijd op nummer 1 blijven staan.

Rotten Tomatoes – 89 % Critics Score en 88% Audience Score

3. Der Untergang – IMDb-score 8,2

De bunkerscène hierboven waarin Hitler iedereen de huid verrot scheldt, heeft vanwege alle (hilarische) memes een beetje glans verloren, maar de acteerprestatie van Bruno Ganz blijft top.

Rotten Tomatoes: 90 % Critics Score en 94 % Audience Score

4. Virunga – IMDb-score 8,2

De eerste en laatste documentaire op het Netflix-lijstje met de beste oorlogsfilms. Virunga is de naam van een nationaal park in Congo waar boswachters het tegen stropers opnemen om de met uitsterven bedreigde Mountain Gorilla’s te beschermen. Interessant feitje: de parkwachters staan onder leiding van prins Emmanuel de Mérode, afstammeling van een oud adellijk geslacht uit België.

Rotten Tomatoes: 100 % Critics Score en 92 % Audience Score

5. Hacksaw Ridge – IMDb-score- 8,1

Ongelooflijk waargebeurd verhaal over een soldaat die het een goed idee vond om naar de oorlog te trekken zonder een trekker te willen overhalen. Geregisseerd door Braveheart en met Spider-Man in de hoofdrol! Nee, niet die Spider-Man. Nee, ook die niet.

Rotten Tomatoes: 84 % Critics Score en 91 % Audience Score

De 5 beste oorlogsfilms op Disney+

Door naar de beste oorlogsfilms volgens Mickey Mouse.

1. Braveheart – IMDb-score 8,4 (Hoe dan?)

We hadden het er zojuist al over: the Man, the Myth, the Mel Gibson. De Australiër speelt hierin de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace. Tenenkrommend accent en historische onnauwkeurigheden inbegrepen. Freeeeedooooom!

Rotten Tomatoes: 75 % Critics Score en 85 % Audience Score (jullie hebben echt geen smaak)

2. Jojo Rabbit – IMDb-score 7,9

Steengoeie satirische komedie van Taika Waititi die ook de spotlights opeist als een hilarische Hitler (nooit gedacht die twee woorden naast elkaar te schrijven). De enige komedie die het tot een lijstje van de vijf beste oorlogsfilms schopt.

Rotten Tomatoes: 80 % Critics Score en 94 % Audience Score

3. Zwartboek – IMDb-score 7,7

Gemaakt door de Nederlandse Hollywood-grootheid en RoboCop-regisseur Paul Verhoeven. De enige Nederlandstalige film op een van deze lijstjes met de beste oorlogsfilms.

Rotten Tomatoes: 76 % Critics Score en 87 % Audience Score

4. The Thin Red Line – IMDb-score 7,6

Dit meesterwerk van Terence Malik speelt zich aan de Pacifische zijde van de Tweede Wereldoorlog af en is gebaseerd op de autobiografische roman van James Jones. De auteur kan sowieso niet klagen over de sterrencast (omdat hij dood is). Onder anderen Sean Penn, Woody Harrelson en een jonge Adrien Brody sieren het scherm in deze geniale oorlogsfilm.

Rotten Tomatoes: 80 % Critics Score en 80 % Audience Score

5. The Book Thief – IMDb-score 7,5

Gebaseerd op een kinderroman van dezelfde naam, deze oorlogsfilm raakt verraderlijk volwassen thema’s aan. Spanning gegarandeerd maar hou je kleenex-doekjes bij de hand.

De beste oorlogsfilms op HBO Max

Nee, HBO Max heeft niet alleen House of The Dragon dat de moeite waard is om te kijken. Er staan ook een paar klassieke oorlogskleppers tussen. Dit zijn de beste oorlogsfilms op HBO Max.

1. Full Metal Jacket – IMDb-score 8,3

Met een lagere score dan Braveheart draait Stanley Kubrick vast pirouettes in zijn graf. De keiharde Vietnamklassieker behoort tot de hoogste regionen van beste oorlogsfilms aller tijden.

Rotten Tomatoes: 90 % Critics Score en 94 % Audience Score

2. Letters From Iwo Jima – IMDb-score 7,9

Hier staat Der Untergang eigenlijk, maar bij Manners doen we niet aan dubbel werk. Letters From Iwo Jima wordt geprezen voor zijn accurate weergave van de Japanse strijd in de slag om Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film kan met Clint Eastwood als regisseur en Ken Watanabe  in de hoofdrol (die je kent als Ra’s Al Ghul uit Batman Begins) mooie adelbrieven voorleggen.

Rotten Tomatoes: 91 % Critics Score en 86 % Audience Score

3. Dunkirk – IMDb-score 7,8

Niets gaat boven die ene one-take scène in Atonement, maar in zijn geheel steekt deze oorlogsfilm over de Slag om Duinkerke van Christopher Nolan er met kop en schouders bovenuit. Een must-see. En dat vindt Quentin Tarantino hierboven ook.

Rotten Tomatoes: 92 % Critics Score en 81 % Audience Score

4. Sometimes in April – IMDb-score 7,8

Hotel Rwanda ken je waarschijnlijk, maar deze film over de honderd dagen van de Rwandese genocide in de jaren negentig geniet minder aandacht. Maar daarom nog niet verdiend. Sometimes in April is gebaseerd op ware gebeurtenissen en Idris Elba speelt de hoofdrol in deze voortreffelijke verborgen parel.

Rotten Tomatoes: alleen een Audience Score van 95 %

5. 300 – IMDb-score 7,6

De eerste maar ook meteen de beste film uit de visueel geniale 300-franchise. Deze oorlogsfilm gaat over de heldhaftige Oud-Griekse strijd van Leonidas en zijn 300 Spartaanse troepen tegen een gigantisch Perzisch leger. THIS IS SPARTA!

Rotten Tomatoes: 61 % Critics Score en 89 % Audience Score

Meer oorlogsfilms?

Hebben we je honger naar oorlogskrakers nog niet gestild? Dan kunnen de echte krijgers dit artikel verslinden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.