Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

HBO Max dropt 9 grote films, waaronder 4 ijzersterke oorlogsfilms

HBO Max heeft weer een lading nieuwe bioscoopfilms aan zijn aanbod toegevoegd, waaronder een aantal ijzersterke oorlogsfilms. We zetten ze voor je op een rijtje, inclusief IMDb-score.

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat HBO Max gaat verdwijnen, om vervolgens als een soort Frankenstein van een streamingdienst terug te keren. Daarover lees je meer in dit artikel. In de tussentijd kun je er in ieder geval terecht voor een verse lading aan grote bioscoopfilms.

Nieuwe oorlogsfilms op HBO Max

Als je HBO Max, Netflix en Disney+ naast elkaar legt en het verse filmaanbod vergelijkt, dan is het regelmatig HBO Max die wint. Ook deze week is het weer raak, want de streamingdienst heeft onder andere vier toppers van oorlogsfilms aan zijn aanbod toegevoegd. We zetten die vier titels en nog eens vijf nieuwe films voor je op een rijtje.

Der Untergang

Deze film uit 2004 is al op praktisch elke streamingdienst te zien geweest, maar dat mag de pret niet drukken. Met een topscore van 8.3 op IMDb is het een indrukwekkende dramafilm die absoluut het opnieuw bekijken waard is, dit keer dus op HBO Max. De oorlogsfilm brengt de laatste dagen van Adolf Hitler in beeld, die zichzelf opgesloten heeft in een bunker onder Berlijn. De stad is omringd door het Rode Leger, maar de Führer weigert ‘zijn’ stad te verlaten.

IMDb-score: 8.3

The Reader

Niet elke oorlogsfilm zit vol geweld of vol… oorlog. The Reader is een dijk van een dramafilm met Kate Winslet en Ralph Fiennes in de hoofdrollen, waarin de oorlog eigenlijk tegelijkertijd een kleine en een grote rol speelt. Wanneer een jonge Duitse scholier ten val komt, wordt hij geholpen door de conductrice van een tram. Er ontstaat een hartstochtelijke relatie, maar pas veel later komt hij erachter dat ze een duister oorlogsverleden verbergt.

IMDb-score: 7.6

Oorlogswinter

Hét oorlogsboek uit Nederland werd in 2009 verfilmd door Martin Koolhoven, die we verder onder andere kennen van het internationaal bekende Brimstone. Het is de winter van 1945, en in het westen van Nederland heerst een groot voedseltekort. De veertienjarige Michel wil dolgraag hepen in het verzet, tot grote ergernis van zijn vader, die de burgemeester is van het dorpje waar ze wonen. Al snel weet het jongetje toch een opdracht te krijgen, met alle gevolgen van dien.

IMDb-score: 7.1

Zero Dark Thirty

De meningen zijn erover verdeeld of je Zero Dark Thirty nou echt een oorlogsfilm kunt noemen. Ach, wat maakt het ook uit, want er bestaat geen twijfel over dat het een topfilm is. Zero Dark Thirty vertelt het verhaal van de jacht en uiteindelijke doding van Osama Bin Laden. We volgen het Navy Seal Team Six, die in Pakistan zijn begonnen met een bloedstollende klopjacht. Onder andere met Jessica Chastain, Joseph Bradley en Mark Strong.

IMDb-score: 7.4

En verder…

World’s Greatest Dad

Als je niet zo’n trek hebt in heftig geweld, dan heeft HBO Max gelukkig ook deze luchtige komedie voor je klaar staan. Robin Williams (R.I.P.) speelt Lance, een docent literatuur die de vurige droom heeft om een beroemd schrijver te worden. Klein probleem: hij heeft nog nooit een boek uitgebracht. Tot overmaat van ramp kan zijn zoon het ook niet zo goed met hem vinden, tot een bizar ongeval alles verandert. Prima komedietje, niets meer, niets minder.

IMDb-score: 6.9

We Need to Talk about Kevin

We stappen weer over op wat zwaarder kijkvoer, met We Need to Talk about Kevin. Kevin uit de titel van de film vermoordt op de avond voor zijn zestiende verjaardag meerdere medescholieren. Zijn moeder, Eva, heeft al sinds zijn geboorte haar carrière op een lager pitje gezet om voor hem t zorgen. Na de verschrikkelijke gebeurtenis zet ze alles op alles om erachter te komen of zij verantwoordelijk is. Is Kevin zo geboren, of heeft ze toch haar zoon zijn gedrag aangeleerd? Kevin wordt overigens gespeeld door Ezra Miller, wat gezien het recente lugubere gedrag van de acteur een extra dimensie aan de film toevoegt…

IMDb-score: 7.5

Knives Out

Eindelijk weer een klassiek moordmysterie, dat niet gebaseerd is op een boek van Agatha Christie. Knives Out was met zijn originele verhaal en sterrencast een heerlijke bioscoopfilm. Sindsdien heeft Netflix de rechten vergaard om vervolgfilms te gaan maken, met als enige constante factor Daniel Craig die de detective speelt. De streamingdienst heeft er dus een nieuwe ‘eigen’ franchise bij, maar het eerste deel is niet geheel in handen van Netflix. Daardoor kun je deze topfilm nu gewoon op HBO Max streamen.

IMDb-score: 7.9

The Mechanic

2008 tot en met 2011 zou je de gouden jaren van Jason Statham kunnen noemen. Althans, als je het puur over het aantal films hebt waar hij toen de hoofdrol in speelde. Hersenloze actiefilm na hersenloze actiefilm, eigenlijk amper uit elkaar te houden. Het hielp niet dat de ondertussen 55-jarige acteur praktisch elke film dezelfde rol speelde. Toch is het heerlijk dat The Mechanic nu op HBO Max staat. Het is namelijk een heerlijke actiefilm voor een loos avondje bankhangen. Verstand op nul en genieten maar. Statham als huurmoordenaar met een onmogelijke missie, dan weet je genoeg.

IMDb-score: 6.6

Mechanic: Resurrection

In 2016 probeerde Statham nog eens zijn hoogtijdagen als B-film-held terug te brengen, met Mechanic: Resurrection. Zijn personage, de huurmoordenaar Arthur Bishop, is in deze sequel met pensioen. Maar dat duurt, uiteraard, niet lang. Helaas levert het een film op die zelfs tegenvalt als je weet dat je een hersenloze actiefilm gaat kijken. Mocht je echter na de eerste Mechanic dolenthousiast zijn, dan weet je dat HBO Max nu meer te bieden heeft uit dezelfde keuken.

IMDb: 5.6

Rambo

Rambo is terug! Dit is niet het (hopelijk) laatste deel uit 2019, maar het nieuwe deel uit 2008. Niet dat het veel uitmaakt: je krijgt een Sylvester Stallone op leeftijd, die als zijn alter-ego Rambo weer in actie moet komen wanneer een groep missionarissen gevangen wordt genomen. Prima actiefilmpje met een 7.3 op IMDb: wat wil je nog meer?

IMDb-score: 7.3

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.