Alrik de Jong
Alrik de Jong Formule 1 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Horner fileert Ferrari en Mercedes: ‘Slinkse anti-Verstappen-laster’

Hoe rustig Max Verstappen richting zijn tweede wereldtitel rijdt, zo rumoerig is het aan de achterkant van de Formule 1. Red Bull dreigt met een rechtszaak tegen Mercedes, Ferrari en andere concurrerende teams.

Teambaas Christian Horner van Red Bull is niet gediend van de in zijn ogen “lasterlijke” en “onaanvaardbare” opmerkingen van met name Mercedes en Ferrari over een vermeende overschrijding van het budgetplafond. Hij haalde uit naar de rivaliserende teams in een persconferentie bij de Grote Prijs van Singapore.

Red Bull dreigt Ferrari en Mercedes aan te klagen

“Als zij hun opmerkingen niet intrekken, zullen we zeker kijken of wij juridische stappen kunnen ondernemen. Het is absoluut onaanvaardbaar dergelijke opmerkingen te maken en het is lasterlijk voor ons team”, aldus de teambaas in een statement.

Op het circuit van Marina Bay kwam vrijdag via de media het nieuws naar buiten dat twee teams in 2021 meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar om de auto’s te ontwikkelen en tijdens het jaar te verbeteren. Het zou gaan om Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, en Aston Martin. Bij Red Bull zou er sprake zijn van een forse overschrijding.

Budgetplafond in de Formule 1

Teambaas Toto Wolff van het Formule 1-team Mercedes en assistent-teambaas Laurent Mekies van Ferrari riepen de internationale autosportfederatie FIA op om krachtig op te treden tegen de teams die het budgetplafond van 2021 hebben overschreden. Wolff noemde Red Bull niet met name, maar zei wel dat het “een publiek geheim in de paddock is dat er één team is dat het budget heel fors heeft overschreden”.

“Dat kostenplafond is een van de belangrijkste regels die is ingevoerd om een eerlijker speelveld te creëren. Het is van groot belang dat deze regels worden nageleefd”, aldus Wolff. “Het lijkt me dat FIA-voorzitter Mohammed Bin Sulayem nu leiderschap en integriteit moet tonen.”

Horner: ‘Hoe is dit in godsnaam mogelijk’

Red Bull-teambaas Horner zei dat hij verbijsterd was over de aantijgingen. “Het is een particuliere inzending van financiële cijfers aan de FIA. Hoe kan een ander Formule 1-team in godsnaam de details over onze inzending weten? Hoe kan een team weten of wij in overtreding zijn? We weten zelf niet eens of wij in overtreding zijn. We weten het pas volgende week, als het proces is afgerond.”

Het is volgens de Brit geen toeval dat de mogelijke budgetoverschrijdingen naar buiten komen op het moment dat Verstappen zijn tweede wereldtitel kan veroveren. “Het is een slinkse tactiek om hun gebrek aan prestaties op de baan te verdoezelen. We hebben het nu over kostenplaatjes in plaats van over de fenomenale prestaties die Max Verstappen dit jaar heeft geleverd.”

De FIA meldde in een korte verklaring dat het de laatste hand legt aan de financiële gegevens die de Formule 1-teams over het jaar 2021 hebben ingeleverd. “Eventuele overtredingen zullen worden behandeld volgens de formele procedures die in het reglement zijn vastgelegd”, aldus de FIA, die niet inging op de verdachtmakingen aan het adres van Red Bull en Aston Martin.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.