Felix Decavel
Felix Decavel Reizen 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De 100 beste vliegmaatschappijen in 2023 volgens passagiers

Ten opzichte van vorig jaar moest KLM een aantal plaatsjes afstaan. En blijkbaar is Ryanair zo slecht nog niet. Maar wie vliegt er in de mooiste luchtkastelen? Dit zijn volgens passagiers de beste vliegmaatschappijen van 2023.

De twintig veiligste luchtvaartmaatschappijen van het jaar kende je al. Maar ook bij turbulentie zitten we graag comfortabel.

Krappe stoelen of niet.

World Airline Awards

Skytrax is een adviesbureau uit het Verenigd Koninkrijk dat onderzoek doet naar de kwaliteit van verschillende aspecten in de publieke luchtvaart, zoals de kwaliteit van vliegmaatschappijen en vliegvelden. Elk jaar stelt het bedrijf de World Airline Awards op die volledig door de passagiers zelf worden gekozen.

Passagiers kunnen hun favoriete luchtvaartmaatschappij nomineren, waarna ze specifieke aspecten dienen te beoordelen op een schaal van 1 tot 5. Denk hierbij aan de algehele reiservaring zowel op de luchthaven als op het vliegtuig. Maar ook de kleinste details komen aan bod; temperatuur, verlichting, leesmateriaal, info vanuit de cockpit en kwaliteit van de maaltijden aan boord is slechts een greep uit de gehele enquête van Skytrax.

De gegevens worden vervolgens gewogen om te zorgen voor een eerlijke evaluatie waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van de vliegmaatschappijen. Bovendien kan elke luchtvaartmaatschappij ter wereld genomineerd worden. Geen kleine steekproef dus.

Beste vliegmaatschappijen in 2023

Op basis van de verzamelde gegevens uit deze wereldwijde enquête kwamen de volgende resultaten naar voren. Dit zijn volgens passagiers de tien beste vliegmaatschappijen in 2023.

 1. Singapore Airlines
 2. Qatar Airways
 3. ANA All Nippon Airways
 4. Emirates
 5. Japan Airlines
 6. Turkish Airlines
 7. Air France
 8. Cathay Pacific Airways
 9. EVA Air
 10. Korean Air

Ryanair eindigt op een puike 68ste plaats, waarmee de low cost carrier onder andere Brussels Airlines achter zich laat. Verrassender is de afwezigheid van KLM in de wereldwijde top tien. Dan maar nog even inzoomen.

KLM bij beste Europese luchtvaartmaatschappijen

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij eindigt in 2023 op een wereldwijde 25ste plaats, acht plekken gedaald ten opzichte van de 17de plaats in 2022. Maar qua Europese vliegmaatschappijen wordt KLM wel bij de beste gerekend.

 1. Turkish Airlines
 2. Air France
 3. Swiss International Airlines
 4. Iberia
 5. British Airways
 6. Lufthansa
 7. Virgin Atlantic
 8. Finnair
 9. KLM
 10. Austrian Airlines

Check de volledige top 100 van beste vliegmaatschappijen op de website van Skytrax. Ontdek hoeveel de CEO van KLM aan salaris verdient. Of lees waar je gratis kunt roadtrippen zonder vliegtuig nodig te hebben.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.