Coen Grutters
Coen Grutters Banen & Salaris 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Verdien 727 euro per jaar door naar je werk te fietsen

Fietsen is niet alleen gezond, het levert je nu ook nog eens geld op. Althans, als je voor KPN werkt. Het telecombedrijf biedt fietsers een fors hogere kilometervergoeding aan dan werknemers die met de auto naar kantoor komen, zo meldt de NOS. Ook andere bedrijven zijn bezig met zo’n regeling.

Als automobilist ontvang je 23 eurocent per kilometer als je bij de KPN werkt. Kom je op de fiets, dan bedraagt die netto kilometervergoeding maar liefst 40 eurocent. Een behoorlijk verschil waar je als werknemer niet allen fit van wordt, maar ook een zakcentje aan kunt verdienen.

727 euro meer door te fietsen naar je werk

Om uit te rekenen hoeveel het je precies oplevert, pakken we deze cijfers van het CBS erbij. Die stammen weliswaar uit 2021, maar zullen ook nu heus nog relevant zijn. De mensen die meer dan 30 uur per week werken, leggen gemiddeld 13 kilometer per dag af om van en naar hun werk te reizen, per werkdag komt dit uit op 18,2 kilometer.

Ervanuitgaande dat je zo’n 235 dagen per jaar werkt, krijg je als automobilist bij KPN in dit scenario jaarlijks zo’n 984 euro aan reiskostenvergoeding. Leg je deze kilometers voortaan op je stalen ros af, dan bedraagt de kilometervergoeding plots 1.711 euro per jaar. Dat is 727 euro meer dan je wanneer je met de auto gaat.

Meer voordelen

Met de fiets naar je werk kent meer voordelen. Zo sta je niet in de file, hoef je niet te vechten om een parkeerplek, kun je de trein niet missen en stoot je geen fijnstof uit (nou ja, misschien een héél klein beetje als je flink remt).

Deze Nederlandse e-bike heeft een topdesign en een Lidl-prijs

Uiteraard is het wat minder als je een keer met flinke tegenwind naar kantoor moet fietsen terwijl koude regendruppels kapot spatten op je schier bevroren knuisten. Maar ach, voor 727 euro roepen we gewoon ‘we zijn toch niet van suiker’ en trappen we vrolijk door – bijvoorbeeld op dit betaalbare Lidl-alternatief voor een VanMoof.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.