Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van de KLM-directie en CEO tijdens de staatssteun

In totaal gebruikte de Nederlandse luchtvaartmaatschappij bijna een miljard euro aan staatssteun om de coronapandemie het hoofd te kunnen bieden. En zolang deze lening niet volledig afgelost was, ontving het management geen bonussen. Maar hoeveel salaris verdienden de CEO en de andere directieleden van KLM dan wel?

Ondanks het astronomische bedrag betaalde KLM het volledige pakket aan staatssteun, dat in april 2023 eindigde, zo snel mogelijk terug. Toch zit er momenteel een haar in de boter. Meteen na de aflossing van de leningen kreeg het personeel bijvoorbeeld een omstreden winstdeling uitgekeerd. En een recente salarisverhoging voor piloten was evenwel een doorn in het oog.

Maar hoewel KLM volgens de Nederlandse overheid niet genoeg bespaard heeft op de verloning van het hoger betaald personeel, hield het bedrijf zich wel netjes aan de voorwaarden met betrekking tot de bonussen van de – huidige – CEO en de andere directieleden. Maar hoeveel bedroeg het salaris van het management precies zonder deze extra’s?

Salaris CEO en directie tijdens staatssteun KLM

Een voorwaarde voor de staatssteun was onder andere een vermindering van 20 procent op de totale verloning voor het hoger kader. Daarbij ook de vereiste om de gebruikelijke bonussen te schrappen gedurende de terugbetaling. Gebaseerd op de cijfers uit het – al dan niet verbloemde – jaarverslag van KLM, lijkt de luchtvaartmaatschappij in beide opzetten geslaagd.

Dit is hoeveel salaris de CEO en de andere directieleden van KLM verdienden tijdens de staatssteun. De bedragen stellen het bruto jaarsalaris voor van 2022, inclusief het ontvangen pensioengevend inkomen. Ter vergelijking staat ook het ontvangen salaris van 2019 erbij, toen er wel nog bonussen werden uitgekeerd.

Functie Bruto Salaris 2022 Bruto Salaris 2019 Verschil
CEO
(vanaf 1 juli)
€ 401.863 /
Voormalige CEO (tot 1 oktober) € 480.543 € 1.322.953 – 52 %
CFO € 508.331 € 764.753 – 41 %
COO
(vanaf 1 september)
€ 129.379 /
Voormalige COO (tot 1 oktober) € 334.916 € 754.217 – 34 %

Marjan Rintel trad tijdens het jaar in dienst als CEO. De topvrouw van KLM kreeg daardoor naar rato een deel van haar vast salaris van 600.000 euro uitbetaald. Hetzelfde bij COO Maarten Stienen, die normaal gesproken een vast jaarloon van 330.000 euro vangt. Voormalig CEO Pieter Elbers stapte naar de rechtbank om toch bonussen uitgekeerd te krijgen over de periode voor de pandemie. De rechter oordeelde in 2022 dat KLM hem bovenop zijn ontvangen salaris nog 894.214 euro verschuldigd was.

Bekijk het jaarverslag van KLM om alle cijfertjes in te duiken. Of check ook hoeveel salaris piloten van Transavia verdienen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.