Felix Decavel
Felix Decavel Hebbedingen 3 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Review: is dit de beste beamer om het WK Qatar mee te kijken?

Beamers halen de achterstand op tv’s qua kwaliteit langzaam in. En speciaal voor het WK voetbal in Qatar haalden we als proefkonijn de Samsung Freestyle in huis. Maar is het ook de beste beamer waarmee je Oranje aan het werk kan zien?

Wat ons betreft kan een televisiescherm nooit groot of scherp genoeg zijn. En al zeker wanneer het over de belangrijkste bijzaak ter wereld gaat. Toegegeven, het Pfeiffer-voetbal van het Nederlandse elftal is bij momenten niet om aan te zien. Tenzij je van plan bent een beamer op de kop te tikken.

Alle kleine foutjes zijn inderdaad extra uitvergroot, echter kun je met een thuisbioscoop evenzeer genieten van de haarfijne grassprietjes die op het WK in Qatar vertrappeld worden. Lukt dat ook met de Samsung Freestyle?

De Freestyle-beamer van Samsung: review

De Freestyle van Samsung krijgt overal vrij gemengde reviews, maar in tegenstelling tot veel recensenten gaat Manners niet over één nacht ijs. We hebben de beamer dan ook onderworpen aan het uitgebreid scala van mogelijkheden die een draagbare projector met zich meebrengt.

(Afbeelding: Samsung)

De stijlvolle gadget is namelijk niet alleen geschikt voor het WK in Qatar. We zetten de plus -en minpunten voor je op een rijtje.

Beeld

Een draak van een wedstrijd of House of the Dragon? Laten we het aan de Oranje-supporters hieronder vragen. Deze onbewerkte foto is genomen met een oudere iPhone dus is het gelukkig geen exacte weergave van de beeldkwaliteit van de beamer. Helaas wel van de score tussen Nederland en Ecuador.

(Afbeelding: Manners)

Maar zoals je waarschijnlijk niet ziet, vertoonde de Freestyle wel degelijk een kraakhelder beeld van de povere poulewedstrijd. Zelfs op een half-verlichte, aftandse witte muur van een Amsterdamse schoenendoos lijkt het niet alsof Oranje het WK in Qatar kan winnen.

Bovendien kun je de beamer tot op een maximale afstand van ongeveer 3 meter plaatsen om een piekfijn geprojecteerd beeldscherm te krijgen van zo’n 100″ in diameter (2,5 meter). Op een betaalbare 4K-projector is het nog even wachten, maar met het Full HD-beeld van de Freestyle kom je eveneens in de buurt van een privé-cinema (onderaan meer over de toegangsprijs). Maar de meest grafisch indrukwekkende games spelen we nog steeds liever op een betaalbare 4K Smart TV.

Geluid

Tenzij je veel volk over de vloer hebt om het WK in Qatar te bekijken, is het geluidssysteem van de beamer meer dan prima voor een avondje Netflix. En geen overbodige luxe: dankzij de micro HDMI-poort is een soundbar of speaker in no-time verbonden.

Gebruiksgemak

Het paradepaardje waarmee Samsung de Freestyle onder andere in de stal zet, is de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Maar klopt dat ook?

samsung, freestyle, beamer, wk qatar
(Afbeelding: Samsung)

In ieder geval slaagt de beamer erin een vervelend euvel weg te werken dat vaak de plaag is van andere projectoren. Gedaan met het eindeloze frunniken aan de beeldinstellingen. De Auto Focus zorgt automatisch voor een scherp en centraal beeld, ongeacht de hoek en de afstand van de beamer ten opzichte van de muur. En geloof het of niet, het ging elke keer probleemloos.

Anderzijds kan de Freestyle wel een update gebruiken. De mogelijkheid om apps als Netflix en HBO Max te installeren is geweldig, maar de software van de beamer voelt tergend sloom aan. En voor de B-films en reality shows op de kanalen van Samsung TV Plus moet je het ook niet doen.

Verder kan de projector 180 graden draaien in een verticale as. Maar na verloop van tijd komen de schroeven die de positie van de beamer vasthouden los te zitten, waardoor het beeldscherm niet altijd stabiel blijft. Aan de andere kant is de Freestyle wel compact, handig en overal makkelijk te installeren. Helaas heeft de projector geen accu, al kun je de beamer aan een powerbank verbinden waardoor je ook op een winterse avond buiten het WK in Qatar of Netflix kan checken.

samsung, freestyle, beamer, wk qatar
(Afbeelding: Samsung)

Het beeld en vooral het geluid werden bij het aansluiten van een laptop ook opmerkelijk minder scherp. Met andere woorden blijft het verbinden van je smartphone via Airplay of Chromecast de eenvoudigste manier om met de Freestyle het WK in Qatar te bekijken.

Prijs

Op bol.com vind je de Freestyle van Samsung tegenwoordig voor 600 euro. Eerst kwam de beamer voor bijna 1.000 euro op de markt, en ook dit prijskaartje is aan de hoge kant. Maar we dagen je uit om een praktische beamer te vinden aan een lagere prijs die daadwerkelijk beter is.

The Freestyle

Samsung

8 Score

Pluspunten

  • Beeldkwaliteit voor films, series en voetbal
  • Auto Focus
  • Auto Levelling
  • Prima geluidssysteem
  • Handig met smartphone
  • Compact en draagbaar
  • Onopvallend en Stijlvol

Minpunten

  • Slome software + Samsung TV Plus
  • Beeldkwaliteit voor gaming
  • Onhandig met laptop / pc

Speciaal voor het WK voetbal in Qatar haalden we de Samsung Freestyle in huis en daar hebben we eigenlijk nog geen moment spijt van gehad. De beamer is nog geen alternatief voor een Smart TV, maar het komt wel erg dicht in de buurt. De beeldkwaliteit voor een avondje Netflix of een pot voetbal is niets minder dan top, vooral aangezien je niet langer eindeloos aan de beeldinstellingen moet prutsen. Verder kan de software en het design van de Freestyle een update gebruiken wat betreft de gebruiksvriendelijkheid maar over het algemeen gesproken, zal je geen praktischere beamer vinden aan een lagere prijs die ook daadwerkelijk van betere kwaliteit is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.