Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 3 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Verrassend lijstje onthuld: de best betaalde CEO’s van 2020

2020 was voor veel mensen een (financieel) zwaar jaar, maar deze CEO’s hadden niets te klagen. Yahoo Finance zette de best betaalde CEO’s van vorig jaar op een rijtje.

Bekende namen als Elon Musk en Jeff Bezos zijn daar niet in te bekennen. Wie mogen zich dan wel tot deze lijst rekenen? De best betaalde CEO’s in 2020 op een rij.

Best betaalde CEO’s van 2020

In de top tien best betaalde CEO’s zitten heel wat namen die je in eerste instantie waarschijnlijk niet kent. Een verrassend lijstje dus.

1. Chad Richison – Paycom

Salaris: 211,13 miljoen dollar

Zijn naam doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. Of je moet toevallig het artikel hebben gelezen dat we schreven toen bleek dat Chad Richison meer verdiende dan welke CEO dan ook. Richison is de CEO van softwarebedrijf Paycom. Hij wist vorig jaar al zijn targets te halen, en mocht daarom rekenen op een salaris van 211 miljoen dollar.

Hoewel je over Paycom minder vaak iets hoort dan over bijvoorbeeld Tesla, doet het bedrijf het heel goed. Het aandeel doet het beter dan de meeste andere softwarebedrijven in de S&P 500-index.

Niet Musk of Bezos, maar deze CEO kreeg een bonus van 211 miljoen dollar

2. Amir Dan Rubin – 1Life Healthcare

Salaris: 199,05 miljoen dollar

Ook Amir Dan Rubin boert als CEO van 1Life Healthcare bizar goed. Het bedrijf is overigens beter bekend onder de naam One Medical. De gezondheidszorg in de Verenigde Staten staat bol van inefficiënties, onpersoonlijke zorg en oude technologieën. One Medical wil het hele proces moderniseren en vraagt patiënten een jaarlijkse contributie van 199 dollar te betalen. One Medical wordt in veel grote bedrijven zoals Google, SpaceX en Airbnb als secundaire arbeidsvoorwaarde aangeboden.

3. John Legere – T-Mobile

Salaris: 137,20 miljoen dollar

John Legere was zeven jaar lang de CEO van T-Mobile, tot hij in april 2020 abrupt het bedrijf verliet. Wat er precies gebeurt is, is niet duidelijk. In een verklaring liet hij weten dat hij ‘andere opties wilde nastreven’. Aan het salaris zal het niet gelegen hebben, ondanks zijn vertrek weet hij het tot de top drie van best betaalde CEO’s van 2020 te schoppen.

4. Larry Culp – General Electric

Salaris: 73,19 miljoen dollar

Larry Culp staat aan het hoofd van General Electric, een multinational die actief is op het gebied van elektriciteitsopwekking, vliegtuigmotoren en medische apparatuur. Volgens de Forbes Global 2000 staat GE op de 53e plaats van grootste ondernemingen. Culp heeft dan ook de leiding over 174.000 medewerkers, waarvan een derde in de Verenigde Staten.

5. Chris Nassetta – Hilton

Salaris: 55,87 miljoen dollar

2020 mag dan een uitdagend jaar geweest zijn voor de hotels van Hilton en de toerismebranche in het algemeen, CEO Chris Nassetta voelt daar niets van. Met een salaris van 55,87 miljoen dollar en plek vijf op de lijst van best betaalde CEO’s in 2020 zit hij er thuis nog steeds warmpjes bij.

6. Mike Sievert – T-Mobile

Salaris: 54,91 miljoen dollar

Mike Sievert nam in april 2020 het stokje over van John Legere (zie nummer 3). T-Mobile weet dus hoe hij z’n mensen moet betalen. Met een salaris van 54,91 miljoen dollar – niet eens een heel jaarsalaris – weet hij plek zes te bemachtigen.

7. Gregory Maffei – Liberty Media

Salaris: 47,12 miljoen dollar

Gregory Maffei is de CEO van Liberty Media. Dit is een media-, communicatie- en entertainmentbedrijf waar een hoop dochterondernemingen zoals Formula 1 onder vallen. Alsof dit salaris nog niet genoeg is, zit hij naast zijn rol bij Liberty Media niet stil. Hij is namelijk ook nog eens de voorzitter van Live Nation Entertainment, Sirius XM en TripAdvisor.

8. Reed Hastings – Netflix

Salaris: 43,23 miljoen dollar

Netflix is in de afgelopen jaren enorm populair geworden en dat is te zien in de miljoenen die Reed Hastings op zijn bankrekening geschreven krijgt. Het basissalaris van de oprichter van Netflix staat vast op 650.000 dollar. Een mooi bedrag, maar geen salaris dat hem in de top 10 best betaalde CEO’s in 2020 zou plaatsen. Het overgrote deel van zijn salaris bestaat dus uit aandelen. Wanneer het minder goed gaat met Netflix, voelt hij dit in zijn portemonnee.

Dit verdienen Netflix-CEO Reed Hastings en zijn partners in 2021

9. Ted Sarandos – Netflix

Salaris: 39,32 miljoen

Ted Sarandos zit Reed Hastings op de hielen. Hij werd in 2020 aangenomen als co-CEO. Waar Hastings naast CEO ook voorzitter van het bedrijf is, is Sarandos chief content officer. Zijn basissalaris is vastgesteld op 20 miljoen dollar. De rest van zijn inkomsten komt dan ook uit aandelen.

10. Robert Bakish – ViacomCBS

Salaris: 38,97 miljoen dollar

Robert ‘Bob’ Bakish sluit het lijstje van best betaalde CEO’s af. Hij is de CEO van één de meest toonaangevende media- en entertainmentproducenten ter wereld. Onder andere CBS, Nickelodeon, MTV, Comedy Central en Paramount Pictures behoren tot zijn indrukwekkende portfolio.

500 nieuwe miljardairs in 2020: de 10 opvallendste nieuwkomers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.