Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 7 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

500 nieuwe miljardairs in 2020: de 10 opvallendste nieuwkomers

Forbes publiceert elk jaar een lijst met alle miljardairs ter wereld. Ook in 2020 werden er veel nieuwe namen aan deze lijst toegevoegd. Bijna 500, een absoluut record. Van Tim Cook tot Kim Kardashian en van cryptomiljardairs tot de CEO van Moderna: dit zijn de opvallendste nieuwkomers.

Niet iedereen heeft last van de coronacrisis. Sterker nog, in 2020 is er een recordaantal van 493 miljardairs bijgekomen in de Forbes World’s Billionaires.

Nieuwe miljardairs 2020

Dat betekent dat er vorig jaar iedere 17 uur een nieuwe miljardair is bijgekomen. In dit artikel zoomen we in op de tien opvallendste nieuwkomers. De vermogens achter hun naam zijn aangegeven in dollar.

1. Kate Wang (5 miljard)

kate wang, miljardairs, 2020, forbes
Kate Wang (Afbeelding: LinkedIn)

Er is geen land dat in 2020 meer miljardairs produceerde dan China. Het land kreeg er vorig jaar maar liefst 205 nieuwe bij. Kate Wang, de CEO van het Chinese e-sigarettenbedrijf RLX Technology, is daar één van. Ze is niet de rijkste nieuwe Chinese binnenkomer, dat is namelijk concullega Chen Zhiping (vermogen van 15,9 miljard dollar), CEO van e-sigarettenbedrijf Smoore International. Toch is ze het benoemen waard: door haar leeftijd van 39 jaar is ze één van de jongste vrouwelijke self-made miljardairs.

2. Whitney Wolfe Herd (1,3 miljard)

De titel van jongste vrouwelijke self-made miljardair moet Kate Wang echter afstaan aan de Amerikaanse Whitney Wolfe Herd. Zij mocht zich door de beursgang van haar dating-app Bumble al op 31-jarige leeftijd tot de miljardairsclub rekenen. Bij Bumble moeten vrouwen het eerste berichtje sturen. Wolfe Herd richtte de app in 2014 op, nadat ze eerder Tinder mede had opgericht. Die relatie liep niet goed af: ze klaagde het management aan voor seksuele discriminatie en intimidatie.

3. Kevin David Lehman (3,3 miljard)

The world's youngest billionaires include a teenager from Germany, a crypto magnate and a Stanford dropout. http://on.forbes.com/6189HIgX3 #ForbesBillionaires

Posted by Forbes on Tuesday, April 6, 2021

Whitney Wolfe Herd is niet de jongste nieuwkomer in de lijst. Dat is de 18-jarige Kevin David Lehman, erfgenaam van de grootste drogisterijketen van Duitsland: dm. Na China en de VS is Duitsland overigens het land dat de meeste miljardairs afleverde in 2020.

4. Austin Russell (2,4 miljard)

De jongste self-made miljardair op de lijst is Austin Russell. Inmiddels is hij 26 jaar, maar hij richtte zijn bedrijf Luminar al op 17-jarige leeftijd op. Luminar maakt lasersensoren die zelfrijdende auto’s helpt om hun omgeving te ‘zien’. Hoewel Elon Musk niet enthousiast is over zijn technologie, is de kans groot dat je Austin Russell binnenkort in één adem met Musk en andere Silicon Valley-grootheden noemt. Lees hier meer over de interessante jongeman.

5. Sam Bankman-Fried (8,7 miljard)

Door de comeback van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen, is het niet gek dat er ook negen nieuwe leden van de miljardairsclub hun vermogen hebben vergaard door crypto. De rijkste is de 29-jarige Sam Bankman-Fried. Zijn vermogen vergaarde hij door twee cryptobedrijven op te richten, waaronder de FTX-beurs.

6. Cameron en Tyler Winklevoss (elk 3 miljard)

cameron en Tyler Winklevoss, nieuwe miljardairs, 2020, forbes
Cameron en Tyler Winklevoss (Afbeelding: AFP)

Andere opvallende crypto-miljardairs zijn Cameron en Tyler Winklevoss. Deze tweeling spande een rechtszaak aan tegen medestudent Mark Zuckerberg, omdat hij het idee voor Facebook van hen had gestolen. Het geld dat ze daarmee wonnen, staken ze in Bitcoin. Ook richtten ze de exchange Gemini Trust Co op.

7. Stéphane Bancel (4.3 miljard)

Niet alleen crypto was in 2020 erg lucratief, ook de gezondheidszorg. Maar liefst 61 van de 493 nieuwe miljardairs verdienden hun rijkdom dankzij de gezondheidszorg. Tenminste 40 van hen zelfs door hun gevecht tegen COVID-19. De Franse Stéphane Bancel bijvoorbeeld, die de CEO is van het Amerikaanse Moderna en een vaccin tegen COVID-19 ontwikkelde. Twee van de mede-oprichters van Moderna en één van de eerste investeerders van het bedrijf zijn ook in de Forbes’ World Billionaires lijst te vinden.

8. Kim Kardashian (1 miljard)

We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen wie Kim Kardashian is. Ze verdiende haar vermogen niet alleen met haar realityserie, maar ook door het beauty en shapewear-imperium dat ze inmiddels heeft opgebouwd. Lang stond halfzusje Kylie Jenner bekend als jongste self-made miljardair, maar Forbes ontdekte dat ze gesjoemeld had met de belasting.

9. Tyler Perry (1 miljard)

Tyler Perry is een van de rijkste acteurs en beroemdheden die het meest verdienden in 2020, dus heel verrassend dat hij het tot miljardair heeft geschopt is het niet. Tyler Perry creëerde zijn vermogen overigens niet alleen door te acteren, hij schrijft, produceert én regisseert ook.

10. Tim Cook (1,3 miljard)

De naam Tim Cook ken je natuurlijk wel, hij is namelijk de CEO van Apple. Als je zijn vermogen vergelijkt met andere miljardairs in de techwereld, heeft Cook nog een lange weg te gaan. Toch is het bijzonder dat hij zich nu tot de miljardairsclub mag rekenen. Het is namelijk zeldzaam dat een CEO die het bedrijf niet heeft opgericht het tot miljardair weet te schoppen.

Forbes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.