Felix Decavel
Felix Decavel Auto's & Motoren 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze Italiaanse hypercar met 1100 pk rijdt op plastic afval

De wereldvermaarde auto-designers van Bertone hebben ter gelegenheid van de 110e verjaardag van het Italiaanse bedrijf een razendsnelle hypercar ontworpen, met 1100 pk onder de motorkap. Bovendien is de Lamborghini look-a-like, GB110 genaamd, de eerste high-performance auto die rijdt op brandstof dat uit plastic afval is gewonnen.

Op het rijkgevulde palmares van Bertone staan iconische sportwagens zoals de Lamborghini Countach, de Alfa Romeo Montreal, Aston Martin DB2/4 Bertone Spider en de Lamborghini Miura. En nu heeft de Italiaanse carrosseriebouwer ook een hypermoderne bolide bedacht die aandacht vraagt voor het wereldwijde plasticprobleem.

“We bouwen deze auto voor klanten die de geschiedenis en het erfgoed van Bertone waarderen. En voor kenners die houden van sportwagens met uitzonderlijke prestaties. Het gaat niet alleen om rauw vermogen. Het gaat om het vieren van de lange Italiaanse traditie van tijdloze, elegante auto’s”, luidt het in een aankondiging van Jean-Franck Ricci, de CEO van Bertone. Helaas rollen er in totaal slechts 33 exemplaren van deze ‘duurzame’ sportauto van de band.

De GB110 van Bertone

In ieder geval hebben de auto-designers veel moeite gedaan om de GB110 de status van ‘hypercar’ te geven. Volgens de makers is de sportwagen “ontworpen voor adembenemende prestaties en tegelijkertijd een eerbetoon aan de pioniersontwerpen van Bertone uit de jaren 60 en 70”.

bertone, hypercar, duurzaam, lamborghini
(Afbeelding: Bertone)

De capaciteit of de herkomst is niet onthuld, maar de motor is gekoppeld aan een 7-versnellingsbak met vierwielaandrijving. Met een combinatie van 1100 pk en 1100 koppel kan de GB110 in 2,79 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 kilometer per uur accelereren. En de hypercar raast in 14 seconden zelfs naar 300 kilometer per uur. De topsnelheid? Maar liefst 380 kilometer per uur.

bertone, hypercar, duurzaam, lamborghini
(Afbeelding: Bertone)

Maar hoe kan de Lamborghini look-a-like dit allemaal op benzine gemaakt van plastic afval?

Duurzame Lamborghini rijdt op plastic afval

Om de GB110 milieuvriendelijker te maken, werkte Bertone samen met Select Fuel. Dat is een bedrijf dat zich toelegt op het omzetten van vervuilende plastic materialen in hernieuwbare brandstof.

“Plastic afval moet worden behandeld als een waardevolle grondstof”, aldus de CEO. “Door ons partnerschap met Select Fuel nemen we wat ooit afval was en zetten we het weer om in zijn oorspronkelijke vorm.”

Zowel Ricci als Select Fuel zijn ervan overtuigd dat we vervuiling op verschillende manieren moeten aanpakken. Onder meer door het hergebruik van afvalmaterialen om auto’s minder schadelijk voor het milieu te maken. Ook al is de GB110 eerder een prototype, de technologie kan later gebruikt worden in andere – goedkopere – auto’s.

Bekijk in de galerij hieronder nog enkele kiekjes van de duurzame Bertone die op plastic afval rijdt. En check ook deze Volkswagen hippiebus die als elektrische auto terugkeert. Of wat vind je van een Ferrari op waterstof?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.