Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 27 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederland in dubieuze top 10 met meeste gas uit Rusland

De hele Westerse wereld wil vanwege de oorlog in Oekraïne de Russische gaskraan zo snel mogelijk dichtdraaien. Maar lukt dat in werkelijkheid ook? Dit zijn de tien landen die het meeste gas kopen uit Rusland, waaronder België en Nederland.

Twee vliegen in één klap. Zowel energieschaarste als een ontketende Vladimir Poetin worden bij de grootste geopolitieke dreigingen van 2023 gerekend. De twee zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen samen met inflatie het triumviraat van directe gevolgen uit het aanslepende conflict in Oekraïne.

Maar Russisch gas vloeit wel degelijk nog naar Europese radiatoren. Welke landen sponsoren op die manier de oorlogshonger van Poetin?

Het vernietigende rapport van CREA

Volgens een rapport van het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) heeft Rusland 50 procent minder winst geboekt met de export van fossiele brandstoffen ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar, net voor de invasie van Oekraïne begon. Winst uit de export aan de EU is zelfs met 90 procent gedaald, maar toch verdienen Rusland en Poetin nog een half miljard euro per dag. Hoe kan dat?

CREA geeft aan dat “de belangrijkste factor voor de voortdurende exportinkomsten van Rusland en dus voor de invasie, de Europese scheepvaartsector is. Schepen die eigendom zijn van of verzekerd zijn in de EU en het VK vervoeren voor 310 miljoen euro per dag aan Russische fossiele brandstoffen, ofwel 65 procent van de totale waarde van de Russische export van fossiele brandstoffen over zee.” En alsof dat niet vernietigend genoeg is, zijn er ook EU-leden die van beide walletjes lijken te eten, waaronder de Lage Landen.

De landen met het meeste Russisch gas

Misschien wel zo handig om geen Russisch gas te kopen als er al meer dan 1 miljard euro aan militaire steun naar Oekraïne gegaan is. Maar België spant wat dat betreft de Europese kroon. Dit zijn de landen die vandaag de dag het meeste gas kopen uit Rusland.

  1. Japan
  2. België
  3. Spanje
  4. China
  5. Zuid-Korea
  6. Nederland
  7. Portugal
  8. Zweden
  9. Finland
  10. Noorwegen

Verder is Rusland natuurlijk niet alleen rijk aan gas. CREA onderzocht ook welke landen steenkool, olie en ruwe olie van Vladimir Poetin kopen. In de afbeelding hieronder zie je ook meteen hoeveel euro’s er indirect naar de Russische oorlogsmachine gaan.

russisch gas, rusland, vladimir poetin
(Afbeelding: CREA)

Tijd om de verwarming lager te zetten? Check hoe je het beste kan besparen op gas tegenwoordig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.