Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Zoveel geld moet je in Nederland sparen voor een relaxt pensioen

Hoe jong of oud je ook bent, je denkt vast wel eens na over wat je moet sparen om op je oude dag een comfortabel leven te leiden. Pensioenspecialist Audley Villages heeft een studie gedaan naar hoeveel geld je nodig zou hebben om ‘gelukkig met pensioen te gaan’ in Nederland.

Je pensioen is natuurlijk afhankelijk van het land waar je woont en waar je pensioengerechtigd bent. In het ene land heb je veel minder geld nodig om van te leven dan elders. Ook is het afhankelijk van de levensverwachting. Het onderzoek is met name gericht op het behalen van geluk. De ‘happiness index’ van een gepensioneerde is onder de loep genomen. Daarbij zijn woonplaats, gemiddelde levensverwachting, het jaarsalaris en de levenskosten per maand belangrijke indicatoren.

Hoeveel sparen voor je pensioen?

De studie neemt Amsterdam als maatstaf van Nederland. Met een gemiddelde levensverwachting van 82,1 jaar en maandelijkse kosten van gemiddeld 1.200 euro moet je volgens het onderzoek 244.000 euro sparen. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld brutojaarsalaris van 34.500 euro per jaar (gebaseerd op 2020, de inflatie nog niet meegerekend, dus tel er gerust wat bij op). Het gespaarde bedrag moet je dus hebben voordat je met pensioen gaat. Momenteel is dat 66 jaar en 7 maanden, al kan het per sector nog een klein beetje verschillen. Vanaf 2024 is de leeftijd 67. En voor alle duidelijkheid: als je dit bedrag op je veertigste hebt, kun je nog lang niet met pensioen.

Dit moet je per dag sparen om miljonair te zijn op je 65e

Nederland is een middenmoter wat betreft het te sparen bedrag voor je pensioen. In de top 20 van gelukkigste steden ter wereld, zal je het meeste geld moeten sparen als je in Zwitserland woont: 356.000 euro. Je verdient daar dan ook ongeveer twee keer zoveel als in Nederland.

Op naar Nieuw-Zeeland of Australië

In Tsjechië hoef je het minste spaargeld te hebben op je pensioenleeftijd om ‘gelukkig’ rond te komen: 129.830 euro. Daar verdienen ze een stuk minder op jaarbasis. Al met al zit je het best in Wellington, Nieuw-Zeeland. Daar heb je volgens het onderzoek genoeg aan 173.000 euro voor een gelukkig pensioen. En dat op een jaarsalaris van 33.000 euro en met een ‘net iets’ mooiere omgeving dan in Nederland. Jaloers!

Amsterdam mag dan hoog scoren in de lijst met gelukkigste en meest leefbare steden ter wereld, de hoofdstad van Nederland staat slechts op plek 23 als je kijkt naar de beste steden om te leven tijdens je pensioen. De beste stad voor pensioengerechtigden is Melbourne. Australiërs moeten omgerekend 210.000 euro sparen voor een gelukkig pensioen. Dat terwijl het jaarsalaris en de levensverwachting daar relatief hoog zijn. Daar komt bij dat Melbourne al jaren in de top 10 gelukkigste steden staat.

Met een totaalscore van 6,6 kun je jouw oude dag dus het best onder de Australische zon spenderen. Rio de Janeiro doet het even goed. Ook daar is het goedkoop, maar de stad scoort dan weer laag op de lijst met gelukkigste steden. Helsinki staat op plaats 3 met een score van 6.5. Amsterdam doet de zesjesmentaliteit van Nederland eer aan met een 6,0. In Azië zit je niet echt lekker op je oude dag. Hong Kong, Tokio, Singapore, Seoul en Delhi zijn de slechtste pensioensteden ter wereld. Bekijk hier het complete overzicht.

Genieten van je pensioen

Als je eindelijk met je tweeënhalve ton spaargeld met pensioen kan, geniet er dan ook optimaal van. Plan vooruit: wat wil je met je tijd en geld doen? Overhaast niets. En denk vooral ook aan je mentale geluk. Zorg voor sociaal contact, zorg dat je doelen blijft hebben en blijf gezond en actief. Geniet vooral van je vrije tijd en doe dingen die je leuk vindt. Anders heb je niks aan je geld, dat bestemd is voor een gelukkig pensioen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.