Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 21 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De top 10 landen met de hoogste inflatie in de supermarkt

Inflatie houdt niet alleen in Nederland lelijk huis. Opgeblazen voedselprijzen zorgen over de hele wereld voor knorrende magen. Maar er zijn ook landen die buitenproportionele klappen krijgen. Waar kost een bezoek aan de supermarkt momenteel het meest in vergelijking met een jaar geleden?

Volgens cijfers van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds is de inflatie op de voedselprijzen wereldwijd niet alleen heel erg hoog, maar blijft dat ook zo in de nabije toekomst. Ondanks de verwachting dat de globale economie met respectievelijk 1,7 en 2,7 procent zal stijgen in 2023 en 2024.

De grootste oorzaken zullen weinig wenkbrauwen doen fronsen. Handelsembargo’s, extremere weersomstandigheden door de opwarming van de aarde en vooral het conflict tussen Rusland en Oekraïne (niet voor niets de graanschuur van de wereld genoemd) liggen aan de basis van de zweetdruppels die over je voorhoofd rollen aan de kassa van de supermarkt. En Nederlanders komen er nog relatief goed vanaf.

Landen met de hoogste inflatie op voedselprijzen

Helaas is het evenmin een verrassing is dat voornamelijk ontwikkelingslanden moeten opdraaien voor de kuren en grillen van het Westen. Hoge inflatie is het gevolg van een combinatie van vraag- en aanbodfactoren, waaronder prijsstijgingen voor voedsel. Maar in armere landen zijn de prijzen in de supermarkt het snelst gestegen, doordat een veel groter deel van het inkomen aan eten moet worden besteed.

Volgens het onderzoek van de Wereldbank zijn dit de landen waar de inflatie op voedsel het meest gestegen is in vergelijking met een jaar daarvoor. Hoeveel de prijzen in de supermarkt precies omhoog geschoten zijn, staat er in procenten bij.

Rang Land Inflatie voedsel
1 Zimbabwe 376%
2 Libanon 171%
3 Venezuela 158%
4 Argentinië 94%
5 Turkije 77%
6 Sri Lanka 64%
7 Rwanda 59%
8 Ghana 55%
9 Suriname 55%
10 Haïti 53%

In Zimbabwe zijn de voedselprijzen in de supermarkt met bijna 400 (!) procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: in Nederland is de inflatie op voedsel momenteel een kleine 17 procent hoger dan in 2022. Nog steeds absurd uiteraard. Al kregen Nederlanders onlangs wel de grootste loonstijging in 14 jaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.