Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 1 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo snel krijg je de aanslag en geld terug na Belastingaangifte 2022

We hebben je van alles getipt over de Belastingaangifte 2022 en als het goed is heb je die inmiddels ingediend. De volgende vraag: wanneer krijg je de aanslag en je geld terug van de Belastingdienst?

Mocht de Belastingaangifte 2022 niet voor 1 mei 2023 hebben ingevuld, dan hangt er een enorme boete boven je hoofd. Tenzij je uitstel hebt aangevraagd natuurlijk. Maar laten we ervan uitgaan dat je dit in tegenstelling tot heel veel andere Nederlanders op tijd hebt gedaan en je ook nog geld terug krijgt. Wanneer kun je dit verwachten? Welnu, een exacte datum is niet bekend, maar als de aanslag eenmaal op de deurmat ligt, dan kun je op korte termijn een feestje plannen.

Aanslag na Belastingaangifte 2022

De Belastingdienst streeft ernaar om jou binnen 3 maanden na ontvangst van de Belastingaangifte 2022 een bericht te sturen. Heb je de aangifte voor 1 april ingediend, dan krijgt je voor 1 juli bericht. Meestal is dit een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen, en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. Soms krijgt je eerst een voorlopige aanslag. Of je krijgt een brief waarin staat dat je voor 1 juli geen voorlopige en geen definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangt. In dat geval krijg je voorlopig ook geen geld terug.

Heb je na 1 april de Belastingaangifte 2022 ingediend? Dan streeft de Belastingdienst ernaar om jou een bericht te sturen binnen 3 maanden nadat je aangifte hebt gedaan. Doe je samen met jouw fiscale partner aangifte? Dan krijgt je allebeide bericht. Het kan zijn dat je niet gelijktijdig bericht krijgt. Lees ook hoe je 2.534 euro verdient door een slim fiscaal partnerspel te spelen.

Wanneer krijg je jouw geld terug?

Even voor alle duidelijkheid: je krijgt geld terug als je gedurende het jaar meer belasting betaald hebt dan je verschuldigd bent. Je hebt deze belasting dan al betaald via je werkgever (ingehouden loonheffing), dividendbelasting of eerder opgelegde voorlopige aanslagen. Het bedrag dat je terugkrijgt na je Belastingaangifte 2022 wordt op jouw rekening overgemaakt binnen een week na de datum die op uw aanslag staat.

Wanneer betalen?

In plaats van geld terug krijgen, moeten sommige mensen juist ook betalen. Dit komt voor als je meer belasting verschuldigd bent dan je al betaald hebt via jouw werkgever, dividendbelasting of eerdere voorlopige aanslagen. Betalen moet binnen 6 weken na de aanslag.

Lees op de website van de Rijksoverheid meer over de gang van zaken na de Belastingaangifte 2022.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.