Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 28 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De kosten én opbrengsten van Avatar 2 per minuut schermtijd

James Cameron lijkt wel een abonnement te hebben op films die niet alleen een fortuin kosten en lang duren, maar ook nog eens miljarden in het laatje brengen. En Avatar: The Way of Water is daarop geen uitzondering. Maar hoeveel heeft de kaskraker eigenlijk gekost – en voorlopig opgebracht- per minuut schermtijd?

Record na record, The Way of Water is inmiddels al de derde James Cameron-film na Titanic en de eerste Avatar die de magische kaap rondt van 2 miljard dollar inkomsten,=. Om het even in perspectief te plaatsen: slechts drie andere blockbusters deden het huzarenstukje ooit voor. Dat waren Star Wars: The Force Awakens, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame.

De toekomst van de Avatar-franchise is in ieder geval verzekerd, en niet in het minst dankzij de tot de nok gevulde bankrekening van de filmstudio.

Hoeveel Avatar 2 per minuut kostte

Zonder de marketingkosten mee te rekenen bedroeg het budget van Avatar: The Way of Water ongeveer 450 miljoen dollar. Het – zelfs voor Hollywood – waanzinnige bedrag had voornamelijk te maken met vertragingen en de onwijs dure filmtechnieken die James Cameron hanteerde om het vervolg in te blikken. Aan het schrijversmotto ‘kill your darlings‘ heeft de legendarische regisseur hoe dan ook geen boodschap. Met een looptijd van 3 uur en 12 minuten ben je wel even zoet met cinema-snoep.

  • Avatar: The Way of Water heeft een totale looptijd van 192 minuten
  • En een budget van 450 miljoen dollar
  • Dus 2.343.750 dollar per minuut
  • Of 39.062,5 dollar per seconde schermtijd

Met andere woorden kostte de tweede Avatar per seconde schermtijd een stuk meer dan wat meeste Nederlanders gemiddeld per jaar verdienen.

Hoeveel The Way of Water per minuut opbrengt

Maar wat heeft de film van 20th Century Studios en James Cameron voorlopig al opgebracht?

  • Volgens IMDb staat de teller aan de kassa op dit moment op 2.028.256.415 dollar
  • Wat uitkomt op 10.563.835 dollar per minuut
  • Of 176.063 dollar per seconde schermtijd

Momenteel brengt Avatar: The Way of Water ruim vier keer meer het laatje in dan wat de kaskraker gekost heeft. Natuurlijk komen er nog allerhande facturen bij (zoals marketing) die we hier niet mee hebben gecalculeerd. Maar het is zonder meer duidelijk James Cameron opnieuw een vette vis aan de haak heeft hangen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.