Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 25 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Filmblunder’ Titanic na 25 jaar weerlegd: einde verklaard met test

Al 25 jaar lang is het een verhit discussiepunt. Maar James Cameron heeft er eindelijk korte metten mee gemaakt. Moest Leonardo DiCaprio echt sterven op het einde van Titanic? Was er niet genoeg plaats voor twee op die drijvende deur?

Toen Titanic in 1997 in de zalen verscheen, werd de film zowel aan de kassa als onder critici een gigantisch succes. De kaskraker met DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrol sleepte maar liefst 11 (!) Oscars in de wacht. Samen met Ben Hur en Lord of The Rings: Return of the King staat Titanic daarmee op de eerste plaats van films die het meeste Academy Awards wonnen.

Nog adelbrieven nodig? Het passieproject van James Cameron bracht een toenmalige recordopbrengst in het laatje van ruim 2 miljard dollar, nog steeds het derde hoogste bedrag ooit (inflatie niet meegerekend). Iedereen is het er over eens: Titanic is een klassieker uit de filmgeschiedenis. Maar over het einde van de film bestaat er minder eensgezindheid.

Komaan Rose, schuif toch een beetje op. Dan kan de liefde van je leven misschien ook gered worden. Jullie kunnen zelfs een gezellig potje kaarten in afwachting van de redding.

View post on imgur.com

Of toch niet? Om de 25e verjaardag van Titanic in februari te vieren, maakt James Cameron samen met National Geographic een nieuwe documentaire over de verfilming van het betreurde schip. En van die speciale gelegenheid maakte de regisseur gebruik om eens en voor altijd zijn gelijk te halen. “Misschien… Misschien… Hoef ik hier na 25 jaar niet meer mee om te gaan.”

Einde Titanic: ‘Leonardo DiCaprio moest dood’

In een interview met de Canadese krant The Toronto Sun laat Cameron zijn licht schijnen op de veelbesproken dood van Leonardo DiCaprio’s personage Jack aan het einde van Titanic.

“We hebben inmiddels een grondige forensische analyse gedaan met een onderkoelingsexpert die het vlot uit de film heeft gereproduceerd. En we gaan er een kleine special over doen die in februari op National Geographic uitkomt. We namen twee stuntmensen in dienst met dezelfde lichaamsbouw als Kate Winslet en Leonardo DiCaprio. Met allerhande sensoren op en in hun lichaam werden ze in ijswater gestopt om te testen of ze het hadden kunnen overleven via verschillende methodes. En het antwoord was duidelijk. Op geen enkele manier hadden allebei kunnen overleven. Slechts één kon het overleven.”

Voor de ontgoochelde filmfans die hoopten op een vervolg met een springlevende Jack: Titanic II bestaat al! Helaas niet met het personage van Leonardo DiCaprio, maar wel met een tsunami én een ijsberg.

Kijk alleen niet naar de score op IMDb wanneer je het hele gezin warm maakt voor een avondje Titanic II. Misschien is het wrak zelf bezoeken wel een leukere optie. Dan kun je meteen ook dat mysterieus object nabij het schip eens bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.